Protesti proti vladi v Nikaragvi potekajo že šest tednov, v tem času pa je bilo ubitih več kot 100 ljudi. Foto: Reuters
Protesti proti vladi v Nikaragvi potekajo že šest tednov, v tem času pa je bilo ubitih več kot 100 ljudi. Foto: Reuters
Spopadi s policijo
Med protestniki in policijo potekajo spopadi. Večina žrtev je sicer študentov. Foto: Reuters

Zdravnikom sta bila tako omogočena vstop v cerkev in oskrba ranjenih. Dva človeka sta sicer umrla. V cerkvi je bilo okoli 30 ljudi, ki so bili izpuščeni po posredovanju Katoliške cerkve, poroča BBC.

Pomožni škof Manague Silvio José Báez, ki je pohvalil lokalnega duhovnika v Masayi Edwinga Romana in odvetnika na področju človekovih pravic Álvara Leivo za njuna prizadevanja v pogajanjih z oblastmi, je predsednika države Daniela Ortego pozval h koncu zatiranja protivladnih protestov. V šestih tednih nasilja je bilo v Nikaragvi ubitih več kot 100 ljudi.

Masaya, ki je okoli 20 kilometrov južno od glavnega mesta Managua, je eno od več mest, kjer so se opozicijski aktivisti spopadli s policijo v soboto.

Znižanje pokojnin in socialne pomoči pognalo ljudi na ulice
Nemire v državi je sprožilo znižanje pokojnin in socialne pomoči. Le nekaj ur po tem, ko je predsednik Ortega zakon podpisal, so se na ulice odpravili upokojenci in študenti. Skupine za zaščito človekovih pravic so sporočale, da je bil odziv policije brutalen. Večina žrtev je študentov.

Ortega je nato zakonodajo preklical, a je medtem že sam postal tarča protestov. Opozicija in aktivisti zahtevajo njegov odstop.

Nekdanji sandinistični vodja upornikov je na položaju že tretji zaporedni mandat. Leta 2016 je bil namreč spet izvoljen, potem ko je bila spremenjena ustava, kar mu je omogočilo novo kandidaturo.

Glede protestov je po poročanju BBC-ja desnico obtožil, da je protestnemu gibanju podtaknila "prestopnike" in pripadnike tolp z namenom destabilizacije vlade.

Prejšnji teden so propadla pogajanja med vlado in opozicijo, v katerih je posredovala Cerkev. Ta je sporočila, da je več škofov, ki so sodelovali v pogovorih, s strani vlade in medijev prejelo grožnje s smrtjo.

Poročila o hudih kršitvah človekovih pravic
Medameriška komisija za človekove pravice, organ Organizacije ameriških držav (OAS) s sedežem v Washingtonu, je prejšnji mesec obiskala Nikaragvo in sporočila, da je zaznala hude kršitve človekovih pravic med protesti. Kot je še sporočila komisija, so varnostne sile in oborožene skupine uporabile pretirano silo. Vlada Nikaragve je v sredo sporočila, da je komisiji in opazovalcem OAS-a dovolila vstop v državo z namenom opazovanja dogajanja in poročanja o nasilju.

H koncu nasilja v državi je pozval tudi papež Frančišek. Na trgu svetega Petra v Vatikanu je pred več deset tisoč zbranimi izrazil "žalost zaradi resnega nasilja z mrtvimi in ranjenimi, ki so ga izvedle oborožene sile, da bi zatrle družbene proteste".