Samsung in Apple sta v dolgi pravni bitki. Foto: EPA
Samsung in Apple sta v dolgi pravni bitki. Foto: EPA
Samsung
V Samsungu menijo, da bi morali plačati le 28 milijonov dolarjev odškodnine. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je odločitev porote zadnji korak v dolgem pravnem sporu med največjima svetovnima proizvajalcema pametnih telefonov, ki se je začel leta 2011, ko je Apple trdil, da Samsung ni spoštoval nekaterih patentov.

Applu je bilo leto pozneje dosojeno 1,05 milijarde dolarjev odškodnine, tekmeca pa sta od takrat v sporu glede končnega zneska.

Sodišče je zdaj sprejelo odločitev, da mora Samsung 533,3 milijona dolarjev plačati zaradi nespoštovanja treh Applovih patentov na področju oblikovanja, preostanek pa zaradi nespoštovanja patentov za dve funkciji.

Apple je odločitev pozdravil. V podjetju so sporočili, da so zadovoljni, ker so se člani porote "strinjali, da mora Samsung plačati za kopiranje naših proizvodov". V tem primeru je šlo "za več kot denar", pomembno pa je ščititi "trdo delo in inovacije tako veliko ljudi pri Applu," so sporočili v ameriškem podjetju.

Samsung pripravljen plačati le 28 milijonov
Samsung pa je sporočil, da zadnja odločitev nasprotuje soglasni razsodbi Vrhovnega sodišča v korist južnokorejskemu velikanu glede načina, kako se določajo odškodnine v primeru nespoštovanja patentov glede oblikovanja.

V Samsungu tako menijo, da bi morali plačati le 28 milijonov dolarjev odškodnine. Vsota bi morala biti omejena zgolj na dobičke, povezane s sestavnimi deli ali odlikami, ki jih ščitijo patenti, menijo.

Apple je medtem zagovarjal veliko večjo številko, izračunano na podlagi dobičkov od celega iPhona. Tako je zahteval kar 2,5-milijardno odškodnino.

Ni povsem izključeno, da se bo Samsung spet pritožil. Sodba ni takšna, kot so si jo želeli. Poleg tega, da je naloženo plačilo odškodnine, sodba ugotavlja, da je prišlo do kraje načrtov, je za BBC dejala analitičarka v singapurskem raziskovalnem podjetju IDC Kiranjeet Kaur.

Po njenih besedah razsodba predstavlja tudi opozorilo za manjša podjetja, naj bodo bolj pozorna glede spoštovanja patentov, še posebej na tržiščih, kot je ameriško.