S. in J. Amerika
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci med drugim obračunal z novinarjem CNN-a Jimom Acosto, ki ga je obtožil ustvarjanja "lažnih novic". Dejal mu je še, da je "neotesana in grozna oseba". Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je na novinarski konferenci zavrnil, da se bo konec tedna ob robu slovesnosti ob koncu prve svetovne vojne v Parizu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Mislim, da nimava predvidenega ničesar in da se bom kmalu vrnil," je poudaril. Dodal je, da "bosta skupaj na kosilu, a bo tam preveč ljudi". Oba državnika naj bi se resneje pogovorila konec novembra na srečanju skupine G20 v Argentini. Foto: Reuters
Donald Trump in Jeff Sessions
Trump je čakal na čas po volitvah, da "odstreli" Jeffa Sessionsa, ki ga ni zaščitil pred rusko preiskavo. Trump je javno povedal, da je pričakoval Sessionsovo zaščito. Foto: EPA
VIDEO
Odmevi po vmesnih kongres...
VIDEO
Ameriški kongres razdelje...

Dodaj v

Trump: Volilni dan je bil izjemen; Sessions odstopil s položaja

Obama opozoril, da je to le etapna zmaga demokratov
7. november 2018 ob 18:56,
zadnji poseg: 7. november 2018 ob 22:57
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

"Velik in neverjeten dan je bil včeraj. Republikanska stranka je s povečanjem sedežev v senatu kljubovala zgodovini. Tudi v predstavniškem domu se je odrezala bolje od pričakovanj," je izide vmesnih volitev v kongres komentiral predsednik ZDA Donald Trump.

Republikanci so na torkovih volitvah izgubili večino v 435-članskem predstavniškem domu, kjer so demokrati že osvojili najmanj 222 sedežev (za večino potrebnih 218), po zadnjih projekcijah jim kaže 229, na drugi strani pa je republikanska stranka okrepila večino v senatu, kjer bo imela več kot potrebnih 51 glasov večine, najbrž 53 ali 54.

Pridobitve pretehtajo izgube
Trump je na novinarski konferenci v Beli hiši ocenil, da so pridobitve v senatu prevladale nad izgubami v predstavniškem domu, saj se običajno ne zgodi, da bi stranka aktualnega predsednika na prvih vmesnih volitvah v mandatu pridobila podporo. To je nazadnje uspelo Johnu F. Kennedyju leta 1962.

Skupaj lahko naredimo velike stvari
Razdeljeni 116. kongres, ki se bo na ustanovnem zasedanju zbral 3. januarja prihodnje leto, bo nekoliko otežil delo Trumpu, ki je demokratom po ostrih obračunih v preteklih tednih in mesecih zdaj ponudil roko sprave in sodelovanja pri skupnih projektih predvsem na področju infrastrukture in zdravstva.

"Napočil je čas, da se člani obeh strank združijo, dajo strankarstvo na stran in si prizadevajo za krepitev ameriškega čudeža. To je čudež. Morda se bomo dogovorili, morda ne. Vse je mogoče. A imamo veliko skupnega, kar zadeva infrastrukturo. Mi želimo ukrepati glede zdravstva, oni želijo ukrepati glede zdravstva. Skupaj lahko naredimo mnogo velikih stvari," je demokratom sporočil Trump in dodal, da so bili demokrati zaradi velikodušnih donacij bogatih podpornikov in zaradi favoriziranja medijev v privilegiranem položaju.

Trump svaril demokrate pred preiskovalnimi komisijami
A Trump je demokratom tudi zagrozil, da jim bo, če bodo zapravljali davkoplačevalski denar s preiskavami njega ali njegove administracije, potem sam (skupaj z republikanci) vrnil s preiskavami "uhajanja zaupnih informacij" na senatni ravni. "Dva lahko igrata to igro," je zažugal Trump.

Pelosijeva načelno pripravljena sodelovati
Prihodnja predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je medtem na novinarski konferenci kot zmagovalca volitev razglasila "zdravstvo za Američane". "Zmagali smo, ker smo bili osredotočeni na zdravstvo," je dejala, kar potrjujejo tudi vzporedne ankete.

Tudi Pelosijeva je izrazila načelno pripravljenost sodelovati s Trumpom in spomnila, da je že sodelovala z republikanskim predsednikom Georgeem Bushem mlajšim na istem položaju. Ob tem je potrdila, da ima kongres ustavno vlogo nadzora izvršne oblasti. "Ko se bomo podali na pot preiskav, bomo vedeli, kaj delamo, in bomo delali tako, kot je prav," je dejala in kljub temu pripomnila, da si bodo demokrati prizadevali za poenotenje ZDA.

Jeff Sessions prva žrtev torkovih volitev
Le nekaj ur po novinarski konferenci Trumpa je pravosodni minister Jeff Sessions odstopil s položaja in v pismu pojasnil, da odstopa na zahtevo predsednika Trumpa. Na položaju ga bo zamenjal Matthew Whitaker, dokler Trump ne bo imenoval njegovega naslednika. Trump je bil jezen na Sessionsa, ker se je izločil iz preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016. Sessions je to storil, ker se je pred volitvami kot svetovalec Trumpove kampanje srečeval z Rusi. Trumpa je Sessionsova odločitev za izločitev iz vseh zadev okrog preiskave presenetila in razočarala, saj je računal, da ga bo pravosodni minister ščitil pred njo. Novi pravosodni minister bo zdaj najverjetneje odpustil posebnega preiskovalca Roberta Müllerja in ruske preiskave bo konec. Demokrati so tak razplet pričakovali in se pripravljajo na to, da Müllerja javno zaslišijo v ustreznih odborih predstavniškega doma. Bela hiša bo proti, začel se bo sodni spor in razplet bo odvisen od volje vrhovnega sodišča ZDA, kjer pa imajo večino konservativci.

Obama: Spremembe ne bodo prišle po enih volitvah
Na izide volitev se je odzval tudi Trumpov predhodnik Barack Obama, ki je čestital vsem Američanom, ki so se udeležili torkovih vmesnih volitev sredi predsedniškega mandata, in poudaril demokratsko osvojitev večine v predstavniškem domu kongresa, nekaj guvernerskih položajev in uspehe v državnih kongresih. A opozoril je, da je to le etapna zmaga. "Delo se nadaljuje. Spremembe, ki jih potrebujemo, ne bodo prišle samo po enih volitvah, ampak začetek pa je. Sinoči so ga sprožili volivci po državi in upam, da se bomo začeli vračati k vrednotam, ki jih pričakujemo v javnem življenju – poštenost, dostojnost, kompromis in podpora drug drugemu," je sporočil Obama in zavrnil delitve.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:07
Trump je zdajle na novinarski konferenci skoraj po kepi aktivista (ne novinarja) CNN, Jim Acosto, ki je ponovno provociral. Zdaj se začne zares gre za novo dimenzijo (4D Chess moves are underway). Mimogrede zelo uspešen večer včeraj ter velik poraz demokratov ter namišljenega blue wave-a" ki ga jasno ni bilo. Dow Jones v debelem plusu in očitno bo kmalu padel nov rekord.

BREAKING: Trump spars with reporters at press conference, tells several to sit down, calls another `rude, terrible person'
Es
# 07.11.2018 ob 19:32
Glede na napovedi o modrem "cunamiju" so kljub ogromnim finančnim vložkom Demokrati doživeli zelo mlačne premike. Aktivirali so vse, Oprah, Obama sta pihala na dušo črncem, vsa Hollywoodska industrija je izvajala histerijo. Zelo pomembno je predvsem, da Latinosi čedalje bolj zapuščajo Demokrate in se premikajo k Trumpu. Kljub vsej identitetni propagandi in taktiki Deli in vladaj, ki jo izvahajo.
zamudnik
# 07.11.2018 ob 19:21
Je naš Edo tudi tam?
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:14
Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci obračunal z novinarjem CNN-a Jimom Acosto, ki ga je obtožil produciranja "lažnih novic"

Ne gre za novinarja ampak nekega amaterskega aktivista.
sth.
# 07.11.2018 ob 19:28
@WeeBay

Trump je zdajle na novinarski konferenci skoraj po kepi aktivista (ne novinarja) CNN, Jim Acosto, ki je ponovno provociral.


To, da nisi sposoben prenesti kritike (čeprav je to provokacija) pa res ni vrlina, ampak strahopetnost. Trump je največji zagovornik politične korektnosti (resda izključno do sebe). Je šef največje države na svetu in ga sporovocira en novinar/aktivist ali kdorkoli že... pa daj no :) #snowflake
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:20
Pravzaprav sem vesel da so republikanci (ne Trump) izgubili predstavniški dom. Predvsem so odleteli tisti, ki ga niso podpirali in niso želeli njegove podpore tako da je na koncu pravzaprav tako še najboljše. Demokrati se sploh niso veselili zmage saj tako nimajo nobenega načrta in vizije. Pravzaprav je njihov glavni cilj, da čim bolj kar se da ovirajo Trumpa z raznimi nepomembnimi stvarmi kot so (davčna napoved in namišljena ruska zgodba). To je pa tudi vse kar demokrati premorejo (biti pokvarjeni, to jim gre še najbolje od rok). Izredno velika zmaga včeraj.
Springbok
# 07.11.2018 ob 19:07
Trumpova izjava me spominja na tiskovne konference NK Maribor po porazu. Oziroma na Milaničev "dominirali smo, igrali smo fantadtično, za poraz je kriv ..... (vstavi poljubno)".

Trump bo zadnji dve leti prebil v defenzivi. Demokrati bodo v predstavniškem domu ubrali janševo taktiko preiskovalnih komisij in i...impeachment. In držali ga bodo pri proračunu.

Nič ne pomaga, ne moreš na tiskovki poraz spremeniti v zmago.
DrKult
# 07.11.2018 ob 19:29
WeeBay, ti imaš nasploh rad avtokrate al samo Trumpa? In mimogrede, izgubil je pomembnejši dom, obdržal pa manj pomembnega, za katerega bi demokrati rabili skoraj 100% podporo, da bi ga izmaknili republikancem. Posledično je to bolj slab "uspeh" oranžnega...
slovenc1
# 07.11.2018 ob 19:49
Je pa vsekakor zanimivo,da so prav vsi kandidati,ki jih je na shode prišel podpret Obama,izgubili v svojih okrajih.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:35
Midterm election most House seats lost by President's party in power;

2010 Obama: -63
1994 Clinton: -52
1958: Eisenhower: -48
1974 Ford (Nixon): -48
1966 Johnson: -47
1946 Truman: -45
2006 Bush: -30
1950 Truman: -29
1982 Reagan: -26
2018 Trump: -26

LINK
DrKult
# 07.11.2018 ob 19:34
Na volitvah v senat se je volilo le 35 od 100 sedežev. Od teh 35 so že poprej 26 le-teh zasedali demokrati. Skrajno majhne šanse so, da bi ob 9 preostalih sedežih demokrati zavihteli utež na svojo stran. Posledično je "uspeh" Trumpa praktično nikakršen, ampak nič ne de, on bo samega sebe naprej glorificiral. Kaj drugega pa je pričakovati od patološkega narcisa vseh patoloških narcisov.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:47
Glede na napovedi o modrem "cunamiju" so kljub ogromnim finančnim vložkom Demokrati doživeli zelo mlačne premike. Aktivirali so vse, Oprah, Obama sta pihala na dušo črncem, vsa Hollywoodska industrija je izvajala histerijo. Zelo pomembno je predvsem, da Latinosi čedalje bolj zapuščajo Demokrate in se premikajo k Trumpu. Kljub vsej identitetni propagandi in taktiki Deli in vladaj, ki jo izvahajo.

Zato pravim da so demokrati pravzaprav včeraj izgubili. Kot zanimivost kandidati ki so bili podprti s strani Oprah, Taylor Swift, Obame so kot zanimivost vsi izgubili. Glede nato, da imajo demokrati na svoji strani praktično čisto vse od MS medijev, Silicijske doline pa do družabnih omrežij je bil včerajšnji rezultat pravzaprav sramoten. Zato je danes tudi Dow Jones že debelih 400 točk v plusu.
Es
# 07.11.2018 ob 19:47
Levičarji so izgubili glavo. V svoji histeriji bi radi nase priklenili čimveč po njihovem ranljivih skupin. Vse za glasove in uničenje po njihovem starih belih moških. Absurdno kako so poročali fake news mediji recimo o črnski kandidatki za guvernerko Georgie. Kao, kako bi bila to zgodovinska zmaga za črnko in še žensko. In kako so rasisti ma Jugu prepričili njeno zmago. In potem je Trump tisti, ki deli in vnaša razdor.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:43
LINK

Reporter: Is the election of two Muslim women – one of them is veiled – to the House, which is making history, is this a rebuke of [your] message?

Trump: I don't understand what you're saying.

Niti enega normalnega vprašanja ampak povsem amatersko zbadanje in potem se čudijo ko jih udari nazaj.
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:18
Čestitke Trump!

Državo verjetno vodiš najbolje od vseh voditeljev do sedaj. Ko bi le mi imeli nekoga takega.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:50
Kako lahko kdo trdi da so demokrati zmagali? Samo poglejte Nancy Pelosi pa vam bo vse jasno.
brehme
# 07.11.2018 ob 19:42
Nataša Briški, Edo Žitnik...na naši plačilni listi..so spet zgrešili.
bluppo
# 07.11.2018 ob 19:38
Pres. Trump says he could end Mueller probe "right now." "I could fire everybody right now.

Zelo dvomim, da ga lahko odpusti. In če ga lahko in se s tem hvali potem res nima kaj delati na tistem mestu, ker ko ima nadzorovani nadzor nad nadzorniki to ni država ampak je diktatura.

Sicer pa kar pravi tistemu reporterju je kot bi gledal sebe v ogledalo in to pravil. Bolj robatega in nesramnega človeka kot je Trump ni v tistem prostoru, kar dokaže že z naslednjo gesto, ko naslednjemu novinarju, ki ga pozove po imenu reče naj nadaljuje. In ko ta novinar reče, da se načeloma strinja s predhodnikom mu Trump odvrne, da tudi njega ne mara. Res, utelešenje predsedniške drže in razuma.
Benevolentni82
# 07.11.2018 ob 21:23
Če se komu kolca po demokratih, ne pozabimo da je padlo pod "nobelovcem" Obamo 26.000 bomb na sedem držav. In tudi kako se je Killary smejalo ko je opisovala smrt Gadafija.
Trump je zaenkrat v primerjavi s temi levičarskimi demokrati ultra pacifist.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 20:08
LOL nekateri dejansko mislijo da so včeraj demokrati zmagali. Demokrati nimajo nobenega načrta in kaj dosti ne morejo doseči. Seveda lahko nervirajo Trumpa ampak to je pa tudi vse. Že to da so imeli včeraj na Caravan News Network-u povešene nosove pove veliko in ta današnji incident to zgolj potrjuje.
dajsi
# 07.11.2018 ob 21:04
Imam samo eno prošnjo: Prosim če lahko za moj prispevek (plačujem že 8 let) naredite intervju z prvo damo ZDA.

Melanija ne bo nikoli pristala na intervju z RTV SLO, vsaj glede na to, kako veliko gnojnice zliva po njej in Trumpu njihov bebavi novinar E. Žitnik. Da o ostalem driskanju v slogu CNN čez Trumpa na Dnevniku niti ne omenjam
WeeBay
# 07.11.2018 ob 19:25
President Trump says if House Democrats flood him with subpoenas, "we're going to do the same thing" and government will come to a halt

Trump je poleg tega izjavil, da mu ta igra ustreza in da je pripravljen nato bolje kot demokrati!

Two can play that game!
bluppo
# 07.11.2018 ob 19:46
Niti enega normalnega vprašanja ampak povsem amatersko zbadanje in potem se čudijo ko jih udari nazaj.

In kaj so normalna vprašanja? kako je spal, kako kaj Ivanka in Jared? Čisto spodobno vprašanje. Če ga ne čisto razumeš to ga še ne dela slabega. No si pa očitno na enakem nivoju s Trumpom. Verjetno ni razumel besede rebuke.
RYAN
# 07.11.2018 ob 19:38
po vsem kar mu delajo je on "neverjeten"! še vedno me mi gredo kocine pokonc če bi sedaj namesto njega bila hillary!!!!!
Bloodline
# 07.11.2018 ob 19:35
Trump, v tem trenutku najboljši predsednik katerekoli države na svetu. Stvari pove tako, kot so. Brez leporečenje. Seveda gre to v nos občutljivim levičarjem, kateri se zanašajo na občutke, namesto na logiko in pamet, katere nimajo.
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 21:07
O Žitniku pa škoda vsake besede ....
...kje so časi Jurija Gustinčiča.
WeeBay
# 07.11.2018 ob 20:36
In potem pravite da so demokrati zmagali? Poglejte si te podivjane zgube.

LINK

Trump is saying he thinks CNN DESERVED TO BE BOMBED.

Zgornji komentar je popoln primer zavajanja in je klasični primer "fake News-a"

Trump derangement syndrome
firbec111
# 07.11.2018 ob 20:29
Sani Rijavec

sem ti že zadnjič napisal zakaj te brišejo, ker se tvoj komentar ne nanaša na novico. Drugče pa če tebe ne moti oseba, ki non stop laže, tudi ko mu dokažeš pač reče fakenews in to je to, pa se hvali kako napada ženske, ok pač vidiš več od mene
Hrk hrk
# 07.11.2018 ob 20:41
Noriško Kraljestvo se pridružuje čestitkam Donaldu.
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:29
Si predstavljate, da bi hrvati imeli hrvatico v beli hiši?

Tako pa Melania po srečanju s slovenskimi predstavniki samo prišepne Trumpu:

"Ah to je neka levičarska vlada, ki nas ne mara. Hvala, ker se ne sekiraš dragi..."
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 20:05
Sicer pa še čakamo eno pozitivno in pohvalno novico o Trumpu, eno, na dveh naših glavnih portalih, odkar je pred dvemi leti prevzel položaj predsednika ZDA. Prvo...
vsx 1O16
# 07.11.2018 ob 19:54
Pri vprašanju o Ukrajini in Krimu je kar prekinil novinarja. To je Obamov režim, mu je zabil.
:-)
SpookyDonk
# 07.11.2018 ob 19:51
WeeBay že prodaja laži in ponuja svojo statistiko. Trump je izgubil že vsaj 28 sedežev v predstavniškem domu. S tem da se čaka še 14 rezultatov. Končni rezultat bo tam nekje minus 38. Ampak minus 26 se pač lepše vidi.
firbec111
# 07.11.2018 ob 20:27
hehe ko izgubiš skoraj 40 sedežev in se hvališ, da si zmagal. grab them by the pussy:)
firbec111
# 07.11.2018 ob 20:09
Sani Rijavec

Sicer pa še čakamo eno pozitivno in pohvalno novico o Trumpu, eno, na dveh naših glavnih portalih, odkar je pred dvemi leti prevzel položaj predsednika ZDA. Prvo...


poglej pod gospodarstvo, tam jih je kar nekaj. Pod vse ostalo ga pa nimaš kaj za hvalit, kot slon v trgovin s porcelanom. grab them by the pussy:)
Svit-1
# 07.11.2018 ob 19:09
Bravo Weebay, spet poslušamo z odprtimi ušesi...
karambo
# 07.11.2018 ob 23:12
Sani Rijavec
O Žitniku pa škoda vsake besede ....
...kje so časi Jurija Gustinčiča.


Sem že hotel dati plus, samo sem se takoj spomnil, da iz protesta zaradi umika možnosti negativnega glasovanja ne uporabljam več neuporabne funkcije. Ne rečem, da so se tako odločili na FB, kjer je vse namenjeno temu, da bebavi userji čim več časa preživijo na platformi in so pod čim manjšim stresom, ki ga prinašajo negativne ocene. Ampak po drugi strani RTV, za katere neumnosti plačujemo mi vsi vsak mesec, si tega ne bi smela privoščiti. Temu se reče cenzura javnega mnenja, pa naj nekateri še toliko trobijo o pogojih uporabe.
lemur
# 07.11.2018 ob 22:36
Zgubiš kongres in cviliš, da si zmagal.
Malce zatem pa se vmešaš v preiskavo o sebi. Kul.
firbec111
# 07.11.2018 ob 21:23
WeeBay

Bob Muller je naslednji...komaj čakam.

hehe če nisi opazil odstopajo samo tisti, ki jih je Trump postavil
Bondjanez
# 07.11.2018 ob 20:36
Edo še so šanse Žitnik pa v modri kravati. Kako prozorno..
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:24
Katstrofalna slovenska vlada. Tu mislim predvsem na Levico, ki hoče uničiti zgodovinsko možnost slovenke v beli hiši. Neverjetno kakšni so.

Melania bi razvijala Slovenijo v to sem prepričan. Tako pa je trenutna slovenska vlada preveč odkrito sovražno odklonilna do bele hiše.

In kaj lahko v takem primeru pričakuješ?

Žal zgodovimo smo zamudili.
Applecore
# 07.11.2018 ob 19:40
Da je predstavniški dom pomembnejši od senata, se nikakor ne bi mogel strinjati. Načeloma sta oba domova kongresa sicer enakovredna, zlasti v zvezi s sprejemanjem zakonodaje in proračuna. A kljub vsemu ima nekater pomembne pristojnosti izključno senat, zlasti v zvezi z imenovanjem funkcionarjev v predsednikovi administraciji ali sodnikov. Pri tem je republikanska večina v senatu še občutnejša, izven senata pa so ostali Trumpu manj naklonjeni republikanski senatorji. Tako da gre nedvomno za uspeh Trumpa, sploh glede na vse kritike, ki jih je deležen, in glede na napovedi "modrega vala" pred temi volitvami.
bleeeee
# 07.11.2018 ob 20:56
Trump bo moral razkriti davčno dokumentacijo. To bo najverjetneje spet čas za kokice in nove mejnike v sprenevedanju ob padanju najrazličnejših okostnjakov iz omar.
vedranh
# 07.11.2018 ob 20:48
a lahko WeeBay pojasniš, kako je lahko poraz istočasno zmaga. Pred volitvami so imeli tako v Senatu kot tudi Predstavniškem domu večino republikanci. Po volitvah so v Senatu še vedno večina z nekoliko manjšim deležem kot prej, v Predstavniškem domu pa so sedaj manjšina. Prosim za pojasnilo, ali je to neka Miloševičevska razlaga zmage. Hvala.
rezator
# 07.11.2018 ob 20:34
Da ga sprovocira eden amaterski aktivist, kakor ga ti klices, se ne spodobi za prvega moza ZDA.

Taksen clovek ogroza svetovni mir, saj je dokazano psihicno nestabilen.
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:20
A se vam zdi mogoče, da bi Trump zmagal leta 2020, potem pa bi lahko kandidirala Melania?

Si predstavljate Slovenka prva ženska predsednica ZDA!
lenins_elephant
# 08.11.2018 ob 07:41
sprint
Resnično je edina rešitev za svet v diktaturi in avtokraciji.

Ne, hvala. Gre Švicarjem kar dobro, s semidirektno demokracijo.
KovacevaKobila
# 07.11.2018 ob 23:52
KovacevaKobila:

Ti si definicija NPC


... je zapisal fanatični oboževalec, ki serijsko popa sličice 70-letnega moškega po forumu.
Kazalo