S. in J. Amerika
Pittsburgh
Napadalec se je po pokolu predal policiji. Foto: Reuters
Pittsburgh
Na območju je več vozil policije in reševalnih služb. Foto: Reuters
VIDEO
ZDA: Smrtne žrtve v napad...

Dodaj v

ZDA: Najmanj osem mrtvih po strelskem napadu v sinagogi

Trump predlaga oboroženo varovanje cerkev in sinagog
27. oktober 2018 ob 17:25,
zadnji poseg: 27. oktober 2018 ob 20:09
Pittsburgh - MMC RTV SLO, Reuters

Napadalec je s strelnim orožjem v prostorih sinagoge v mestu Pittsburgh v zvezni državi Pensilvanija ubil najmanj osem ljudi. Šest ljudi je ranjenih, med njimi štirje policisti.

Napadalca je policija aretirala. Identificirali so ga kot 46-letnega Roberta Bowersa. Med napadom naj bi kričal do Judov nestrpne slogane, poroča CNN.

Direktor za javno varnost v mestu Pittsburgh Wendell D. Hissrich je na tiskovni konferenci povedal, da je po zadnjih podatkih ranjenih šest ljudi, med njimi štirje policisti. Policisti niso v življenjski nevarnosti, medtem ko sta preostala ranjenca v kritičnem stanju.

Napadalca so prav tako prepeljali v bolnišnico. FBI je začel s preiskavo, streljanje pa bodo obravnavali kot zločin iz sovraštva. Hissrich je prizorišče označil za enega najbolj strašljivih krajev zločina, kar jih je kdaj videl.

Ocenil je, da ni več nevarnosti za lokalno skupnost. Policija je okoliške prebivalce sprva pozvala, naj ostanejo doma oz. poiščejo zatočišče.

V sinagogi Tree of Life je v času napada potekal verski obred ob šabatu, judovskem dnevu počitka. Tree of Life se opisuje kot tradicionalna in progresivna verska skupnost. Sinagoga stoji v judovski četrti mesta.

Nekdanji vodja sinagoge Michael Eisenberg je dejal, da sinagogo policija varuje le ob pomembnejših praznikih. "Na dneve, kot je današnji, so vrata odprta, lahko vstopajo in izstopajo," je dejal za lokalno televizijo.

Vodja judovske zveze Pittsburgha Jeff Finkelstein je ocenil, da običajno na sobotno molitev v sinagogo pride med 50 in 60 ljudi.

Trump znova na strani orožja
Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu dejal, da je "strašno, do česa prihaja s sovraštvom v državi". "Nekaj moramo narediti," je dejal in izpostavil, da je gledati toliko let strelskih napadov "sramotno".

Znova se je postavil na stran orožarske industrije. "Napad nima dosti opraviti z orožarsko zakonodajo. Če bi v sinagogi bilo varovanje, bi bilo vse drugače," je dejal in dodal, da bi vse cerkve in sinagoge lahko imele oborožene varnostnike. Poudaril je še, da bi ZDA morala uvesti strožjo zakonodajo za smrtno kazen pri tovrstnih zločinih.

Izrael izraža sožalje
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da ima po napadu strto srce in da je v šoku. "Vso ljudstvo Izraela žaluje z družinami umrlih. Stojimo ob strani judovske skupnosti Pittsburgha, stojimo ob strani ZDA v luči grozljive antisemitske brutalnosti in molimo za okrevanje ranjenih," je sporočil v izjavi.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
WeeBay
# 27.10.2018 ob 18:39
Glede na to kar sem videl na Abc news je storilce BELEC!
Očitno se je podpornikom komrada Dumpa čisto odpeljalo!


Rasistične izjave podivjanega liberalca.
božo1
# 27.10.2018 ob 17:54
Nebi jaz kupil ameriških vzorov socialne države.
WeeBay
# 27.10.2018 ob 18:43
Očitno se bliža druga državljanska vojna. ZDA so razdeljene kot že dolgo ne. Na praktično vseh področjih. Kdo to financira in podpira pa mislim, da ni potrebno izgubljati besed. Pa ravno zdaj ko republikancem kaže odlično.
CarlosNorris
# 27.10.2018 ob 18:42
ZDA je v primežu skrajno-desnega vala terorizma v imenu bele nadvlade. Problem je pač če aktualna oblast s takim terorizmom simpatizira in voditelj države namerno podpihuje situacijo s svojo retoriko. Že stokrat videno, ampak ljudje pač preslišijo zato ker se nikomur ne da poslušat primerjav z Nacisti, ki so pač res zgodovinski ekstrem, ampak dinamika je zelo podobna. Tudi jasno je Republikancem in Trumpu da je edini način da ohranijo moč da radikalizirajo svoje ljudi: še več sovraštva, še več teorij zarote, še več o Sorošu pa globalistih pa Clintonih, še več o karavanah imigrantov, ki vam bodo prišli prerezat vratove pa posilit hčerke, še več o antifa pretepačih, ki na ulicah pretepajo ljudi. Spirala nasilja, ki se ne bo kar tako ustavila.
JozekVeseli
# 27.10.2018 ob 18:18
Skrajnim desnicarjem ga je cisto snelo. Postajajo bolj nori kot ISIS.
Ramus
# 27.10.2018 ob 20:06
Trump predlaga oboroženo varovanje cerkev in sinagog

Če bi v sinagogi bilo varovanje, bi bilo vse drugače," je dejal in dodal, da bi vse cerkve in sinagoge lahko imele oborožene varnostnike

Ja, ja, v eni roki Sveto Pismo v drugi pa pištola,.... na bogoslužju pa za vsako družino obvezen revolver za očeta in nož na vzmet za mamo ...

Hvala za nove zmage Donald,.... kar ni jih konca.
HOR
# 27.10.2018 ob 18:57
Zakaj je bilo ca 7.000 antijudovskih incidentov v ZDA pod Obamo v veliki meri prezrtih...?
klik...
CarlosNorris
# 27.10.2018 ob 20:01
Vsak minimalno razgledan in razmišljujoč človek bo razumel da so zgodbice o 'globalistih' in Sorošu uporabljene namesto tradicionalnega antisemitizma. Časi, ko je bil človek lahko odkrit antisemit ne obstajajo že 70 let; kljub temu da je bil antisemitizem izbrisan iz javnega življenja, tako kot recimo odprt rasizem do črncev (samo rasizem do Arabcev in Muslimanov je še sprejemljiv v mainstreamu), ne pomeni da se še vedno ne da igrati na te note, samo treba je uporabiti "dog-whistle politics", način kako indirektno poveš stare zgodbice: Židje finančno vodijo svet in te ropajo, črnci so leni, preglasni in živijo na tvoj račun itd. Trump je seveda vasezagledan klovn brez ideologije, prelen, prekoruptiven in preneumen da bi storil gromozansko škodo, odpira pa vse luknje in spušča najbolj zle sile iz ameriškega življenja na plano.
_robespierre_
# 27.10.2018 ob 18:59
Kolikor vem, Trump nikoli ni imel antisemitskih izjav. Njegov zet je ortodoksni zid. Trump je priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela in ukazal premestitev veleposlanistva.

Tako, da Trump ni tisti, ki bi spodbujal sovraznost do zidov.
WeeBay
# 27.10.2018 ob 18:54
Vsi k iste tako zelo pametni o tem kako to počnejo samo republikanci medtem ko mirni liberalci tega niso sposobni.

Local GOP office in North Carolina firebombed

Koliko člankov smo lahko prebrali o zgornjem incidentu, ki se je pripetil leta 2016? Ko je divjak zbombardiral GOP sedež? Ja prav ste ugotovili...skoraj nobenega. Kje je bil medijski pomp, ki ga doživljamo sedaj, takrat ko je bombo dejansko razneslo? Trump je lepo povedal:

I said there’s some very bad people on the other side also - Trump
JozekVeseli
# 27.10.2018 ob 18:45
Skrajni desnicarji bodo morali dati mir... Nikakor nocejo razumeti, da vecina prebivalstva ne sprejema njihovih idej. Imajo svobodo govora, svoje medije, ampak prosim, pustite nam pravico, da ne sprejemamo vasih zavrzenih idej. To pravico nam bote morali dati.
darkwader
# 27.10.2018 ob 19:44
Ko je Trump videl karavano 3000 ljudi, ki so še na vem koliko tisoč kilometrov oddaljeni od ZDA, je zganjal vik in krik, zdaj pa samo "sramotno" in podobne prazne floskule. Republikanci bodo lastno državo uničili, z vso svojo ogabno dvoličnostjo in pohlepom.
komsomolec
# 27.10.2018 ob 19:05
"bradatem belem moškem velike postave".

Božiček?
KovacevaKobila
# 27.10.2018 ob 19:38
Trump on synagogue massacre: Something has to be done with hate in US, armed church guards an option.

Po oboroženih učiteljih v šolah bomo sedaj dobili še duhovno oskrbo z oboroženim spremstvom oz. Rambo rabine. Še ena neprekosljiva ideja stabilnega genija!

Absolutno, dajmo še več orožja nagrmadit v Ameriki. To se je Američanom doslej zares krasno obrestovalo, mar ne?

Something has to be done with hate in US

Se definitivno strinjam, Donald. Skrajni čas je, da se odseliš. Denimo na kako ledeno ploščo pri Antarktiki - brez mobitela oz. dostopa do Twitterja, se razume.

Mislim pa, da še pingvini ne bi prav dolgo tolerirali tvojega bevskanja.
beninorc
# 27.10.2018 ob 19:51
wee-bay
napiši podatek koliko ameriških otrok je umrlo v zaddnjih desetih letih pod streli orožja.
vl4do
# 27.10.2018 ob 19:41
V USofA aka Kavbojlandu potrebujejo mirovno misijo ZNa, da jih razorozijo.
WeeBay
# 27.10.2018 ob 19:06
vest

Jasno, da ima veze. Saj to pušča določene posledice na ljudeh. Lep primer si tudi ti, ki misli, da druga stran pa tega ni sposobna. Mislim, da sta oba incidenta ogabna in, da si oba zaslužita enako število ur v medijih. Vprašanje je zakaj temu ni tako? Nihče ne upravičuje zločina. Ravno obratno jaz obsojam oba medtem ko ti očitno namerno želiš spregledati tistega iz leta 2016 podobno kot MS mediji.

Podobno velja za MS medije, ki so 95% na strani demokratov. To tudi nima veze?
NOPCBS
# 27.10.2018 ob 17:41
veliko se dogaja v ZDA, tik pred kongresnimi volitvami
KovacevaKobila
# 27.10.2018 ob 20:20
Povejte po resnici. So MS mediji največji problem ZDA ali ne? Trump se zgolj brani proti tej hobotnici. MS mediji so krivi za vsak podoben incident.

Šur, mediji so krivi za strelske pohode ... ne pa orožarski lobi in njegovi plačanci (a la Trump in ostali politiki) ... ki so na trgovske police med marmelado in mleko vtaknili avtomatsko orožje ... in ki so spisali zakonodajo, ki še mentalnim bolnikom omogoča dostop do orožja.

34.000 mrtvih zaradi strelnega orožja vsako leto. 11.200 umorov, 21.000 samomorov, 500 smrti zaradi nesreč pri rokovanju z orožjem. Kaj bi Američani brez republikanskega 'spoštovanja življenja' in 'zagotavljanja varnosti', mar ne?
spela55
# 27.10.2018 ob 19:48
WeeBay
# 27.10.2018 ob 18:39
Prijavi neprimerno vsebino
Glede na to kar sem videl na Abc news je storilce BELEC!
Očitno se je podpornikom komrada Dumpa čisto odpeljalo!

Rasistične izjave podivjanega liberalca.


Oh j'ž'na, a res? A tvoje prednike je druga rasa tudi zasužnjevala, pa jim stoletja ni priznavala državljanskih pravic? Grozno, res.
JozekVeseli
# 27.10.2018 ob 19:10
WeeBay, v Ameriki se zgodi na tisoce rasno povezanih zlocinov, napadov vsako leto. A ti res ne razumes, da mediji ne morejo pokrivati slehernega od njih? Statistika se vedno pravi, da je 75% teroristicnih napadov povzrocila skrajna desnica, 13% islamski fundamentalizem in 2% levicarski eskstremizem. Skrajna desnica je najbolj nevarna in ni ga medija, ki bi lahko porocal o vseh njihovih zlocinih. Zato nehaj s prstom kazati na levico, desnicarji ustvarijo veliko veliko vec zlocinov .
Glas_razuma
# 27.10.2018 ob 19:03
Če bi vsi verniki pri maši imeli polavtomatsko orožje, rabin pa bazuko, se to gotovo ne bi zgodilo. Gremo republikanci, gremo NRA, gremo Trump. Brezhibna logika.
ni maitre
# 27.10.2018 ob 21:50
WeeBay
A to ti vse zveš v top shopu Alexa Jonesa?
KovacevaKobila
# 27.10.2018 ob 21:04
Avstralci so bolj ali manj prepovedali orožje in število samomorov je ostalo enako.

Res?

‘How murder and suicide figures plummeted in Australia after gun control laws were introduced’:

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/las-vegas-shooting-australia-gun-laws-control-stephen-paddock-2nd-amendment-nevada-firearm-a7980671.html
firbec111
# 27.10.2018 ob 20:22
WeeBay

Že to, da če si v Ameriki podpornik Trumpa in če nosiš MAGA kapo je skoraj zagotovljeno, da boš napaden v nekaterih primerih celo fizično s strani drugače mislečih. Zakaj ljudje ne smejo podpirati Trumpa? Zakaj je nošenje MAGA kape sporno? Se vam to zdi normalno? Zakaj je Kanye West pod stalnimi napadi s strani MS medijev, ker se je odločil zapustiti demokratsko plantažo? MS mediji so glavni problem in pravzaprav oni spodbujajo nasilje (na obeh straneh).

med tem ko Trump na zborovanju reče, da mu je žal da določene osebe nekdo ne rukne na gobe in ko se potem to zgodi, tudi na njegovem zborovanju pa ponuja napadalcu svojega odvetnika. Ampak seveda Trump za to ni kriv, ker kot vemo on nikoli ne izgubi, če prav čisto vedno plača. Zgubi pa dejansko ne, ker se neuradno denarno dogovori, tako da je še vedno 65-0. GO Trump
Springbok
# 27.10.2018 ob 18:39
Zatočiščih? Če se bo tako nadaljevalo, bodo zaklonišča, bunkerji.

ZDA postajajo vedno bolj nevarne. Ne zaradi zunankega sovražnika, Marve zaradi notranjega sovražnika. Redneckosm se je zmešalo. Trump vodi ZDA v državljansko vojno. Pripravize se na val beguncev oz. ilegalnih migrantov iz ZDA.
Ramus
# 27.10.2018 ob 21:06
Zakaj pa ne. Psihota na mestu pošlješ v pekel.

Res čudovito,.... težava je, da niti ne opaziš kako bolano izjavo si napisal.
bori
# 27.10.2018 ob 20:18
"Napad nima dosti opraviti z orožarsko zakonodajo. Če bi v sinagogi bilo varovanje, bi bilo vse drugače,"

A v Vitenamu, Iraku, Siriji... tudi?
ni maitre
# 27.10.2018 ob 19:47
KovacevaKobila
Bolj primerna bi bila misija Mars. Tam bi imel ogromno prostora za golf igrišča, velike zidove in svoj Barad-dur...
hexen
# 27.10.2018 ob 22:30
Spet nekdo, ki je vse skozi sral z rasizmom in antisemitizmom po spletu in država ga ni ustavila. Tako si svobodo govora tolmačijo Američani. Nacizem, rasizem je dovoljen, joški prepovedani, vse probleme pa reši orožje.
laskooo
# 27.10.2018 ob 20:23
Netanyahu ,a zalujes tudi za ubitimi Palestinci?
WeeBay
# 27.10.2018 ob 19:54
Povejte po resnici. So MS mediji največji problem ZDA ali ne? Trump se zgolj brani proti tej hobotnici. MS mediji so krivi za vsak podoben incident. Mediji so v ZDA že zdavnaj izgubili kompas in sploh ne znajo več normalno poročati. Samo poglejte si CNN, kjer "novinarji" praktično navijajo zato, da Trumpu spodleti (nebo mu, Trump še nikoli ni izgubil). Tudi, če je recimo gospodarska rast 4% bodo našli v tem nekaj negativnega oziroma bodo rekli, da je to zaradi Obame.

MS mediji in ostali "filantropi" so glavni krivci za nastalo situacijo. Te ljudje imajo 10x več moči kot Trump, ki se zgolj brani preko svojega Twiter profila. Pravzaprav si te ljudje želijo videti Trumpa na kolenih in to je tudi eden izmed razlogov zakaj so ZDA razdeljene. Trump je pravzaprav še najmanjši problem.
ketner
# 27.10.2018 ob 19:20
Vstreljeni 3. policisti?
Izgleda, da so sinagoge posebej in dodatno varovane. Ni čudno, Judje ukazujejo v ZDA in imajo mnogo sovražnikov. Ne brez razloga.
Januss
# 27.10.2018 ob 19:07
"... bradatem belem moškem …"
================
Če bi šlo za "bradatega črnega moškega" , ne bi bilo politično korektno to napisati.
mb128
# 27.10.2018 ob 18:41
Imamo ime in priimek Rob Bowers!
luna med oblaki
# 27.10.2018 ob 18:16
Tudi to je Amerika. Žal hodi po svetu vse več nevarnih ljudi, s psihičnimi težavami. Žal potem nastradajo popolnoma nedolžni in nič krivi ljudje.
V Ameriki je tudi dostopnost orožja na vsakem koraku.
KovacevaKobila
# 27.10.2018 ob 20:40
Menda ne boš trdil, da bo prepoved orožja preprečila samomore

Možnost samomora se torej po vaše ne poveča, če ima človek s samomorilskimi nagnjenji v hiši idealen pripomoček za samomor?

Prepoved orožja še zdaleč ne bi preprečila vseh samomorov, bi se pa vseeno konkretno poznala na statistiki.
severnik
# 27.10.2018 ob 20:40
Že ideja, da če ubiješ 8 naključnih ljudi, da boš kaj spremenil, si bedak.
joestar
# 27.10.2018 ob 20:11
mb128
Kaj pa je narobe s tem, da obstaja alternativa Twitterju?
JozekVeseli
# 27.10.2018 ob 20:03
WeeBay, najvecji problem ZDA je orozarska industrija, takoj za njo pa naftna industrija. Da MSM tako porocajo o Trumpu, si je pa cisto sam kriv. SAM je na vsak nacin zelel pozornost, SAM je zacel z neumnostmi, z zaljenjem, z groznjami. MEDIJI mu vracajo milo za drago in prav je tako. Ce mene vprasas, so mediji se premalo kriticni do Trumpa, glede na to koliko gnojnice je zlil po njih in kako se iz dneva v dan laze, za hrbtom Americanov, pa njegovi lobiji bogatijo kot se nikoli prej v zgodovini.
mrtene
# 27.10.2018 ob 19:59
Levičarjem grejo Zda precej v nos. Ob vsaki priliki pljuvajo po njih. Istočasno pa želijo naredit Evropo, ki bi zgledala identično Zda. Multikulti družbo, kotel vseh mogočih narodov in kultur pomešanih med seboj, kjer pa se ljudje zaradi prevelikih razlik seveda ne razumejo najbolje in potem prihaja do takih stvari. Je že boljš, da smo vsak v svoji državi, pa imamo dobre medsosedske odnose.
Penelopo
# 27.10.2018 ob 19:50
Zblojena nacija.
pejtevennazrak
# 27.10.2018 ob 18:49
Judi so še vedno zdaleč najbolj izobraženi in premožni, kar gre seveda nekaterim v nos.
mb128
# 27.10.2018 ob 18:14
Še ena zanimivost. Strelec, glede na Abc news, ima isti stil frizure kot Sayoc. Gang relatet perhaps, Arian Braderhood again?!
grenadir
# 27.10.2018 ob 21:11
Kot bi rekel pokojni Carlin... "The reason they call it the American Dream is because you have to be asleep to believe it."... In to je vsa zgodba, ki stoji, za vsemi USrA excesi z množičnimi poboji na čelu..... Porabili ste 5 strani, za neumnosti, s katerimi ena desna in druga še bolj desna politična stranka nima blage zveze....Elite samo iskoristijo vsako priložnst, da brezumni in do skrajnosti pohlepni človeški zdriz, ki je prepariran v talilnem loncu medijev, izkoristijo za svoje namene... In še enkrat.... USrA je eklatanten primer korporativizma, kjer politične stranke, per se, nimajo popolnoma nobenega vpliva na res pomembne odločitve.... Ali če poenostavim... Politika zgolj izvršuje in uboga in to je vse...
tristokosmatih
# 27.10.2018 ob 20:13
@mb128
Pozabil si dodati neizobraženi. :D
Vprašaj se raje, ZAKAJ demokrati niso volili. Očitno je bil celo "Dump" boljša izbira od alternative. Toliko o demokratih.
Pa da ne boš mislil, da sem nek pristaš Trumpa ali republikancev. Z mojega vidika se ne razlikujejo od demokratov, saj gre konec koncev za eno in isto stranko.
WeeBay
# 27.10.2018 ob 20:09
Že to, da če si v Ameriki podpornik Trumpa in če nosiš MAGA kapo je skoraj zagotovljeno, da boš napaden v nekaterih primerih celo fizično s strani drugače mislečih. Zakaj ljudje ne smejo podpirati Trumpa? Zakaj je nošenje MAGA kape sporno? Se vam to zdi normalno? Zakaj je Kanye West pod stalnimi napadi s strani MS medijev, ker se je odločil zapustiti demokratsko plantažo? MS mediji so glavni problem in pravzaprav oni spodbujajo nasilje (na obeh straneh).

Koliko posnetkov je na Youtubu kjer so podporniki Trumpa neprestano napadani v raznih lokalih itd. Kanye West je potreboval 2 leti, da je zbral pogum in se odločil, da bo začel nositi MAGA kapo. Gre za tako imenovane agresivne leftije, ki niso nič boljši od skrajnih desničarjev. In to vse podpirajo in promovirajo MS mediji. Ogabno! Mislim, da bi nujno bilo potrebno uvesti libel laws, da se toži MS medije.
WeeBay
# 27.10.2018 ob 19:58
Mislim kaj vse prihaja na dan! Dump suporters imajo celo alternativni čivk, ki se imenuje Gab. Le kako je to možno, le kako lahko oblasti to dopuščajo, kdo so oz. kdo je lastnik tega Gab?

Buhu...demokrati imajo v lasti 95% vseh medijev. Res velika stvar. Drugače pa ne skrbi saj bodo reagirali mob-i iz Silicijske doline in vse skupaj izbrisali.
firbec111
# 27.10.2018 ob 21:01
WeeBay

Ti si zapisal "določene osebe" kar pa seveda ni res. Šlo je za nasilne in provokativne protestnike, ki so bili tam z namenom, da sprovocirajo čim več Trumpovih podpornikov. Zato je bila reakcija popolnoma ne mestu in upravičena. Tu bi pravzaprav morala debata teči o Bernie Sandersu, ki je pravzaprav pošiljal leve mobe na Trumpova zborovanja.

fizično nasilje je za tebe upravičena reakcija? ne vem kako naj na to odgovorim. Glede Bernija pa seveda imaš dokaze ali si pač res toliko podoben Trumpu, da pač kar pač obtožiš brez dokazov in to je to
kislec
# 27.10.2018 ob 20:57
" Tree of Life se opisuje kot tradicionalna in progresivna verska skupnost. "

Ali ni to dvoje rahlo skregano med sabo?
Kazalo