Dijak Sandmann (s kapo s Trumpovim predvolilnim sloganom) pravi, da se ni nespoštljivo obnašal do Phillipsa in da ne razume, zakaj se mu je ta tako približal. Foto: Reuters
Dijak Sandmann (s kapo s Trumpovim predvolilnim sloganom) pravi, da se ni nespoštljivo obnašal do Phillipsa in da ne razume, zakaj se mu je ta tako približal. Foto: Reuters

Po spletu se je razširil posnetek, ki prikazuje dogodek v petek pred Lincolnovim spomenikom v ameriškem glavnem mestu, po širokem ogorčenju pa se je oglasil dijak Sandmann, ki je na posnetku, in zanikal, da se je posmehoval Phillipsu, poroča Reuters.

Posnetek kaže staroselca, sicer veterana vojne v Vietnamu, kako obkrožen z dijaki, med katerimi so številni nosili kape s predvolilnim sloganom predsednika Donalda Trumpa "Naredimo Ameriko spet veliko", poje in igra na boben. Posnetek kaže tudi Sandmanna, kako mirno stoji tik pred Phillipsom, strmi vanj in se nasmiha.

Pretežno belski dijaki zasebne katoliške šole za fante so se v Washingtonu udeležili shoda proti pravici žensk do splava, Phillips pa se je udeležil tamkajšnjega pohoda staroselskih ljudstev. Skupaj so se znašli pred Lincolnovim spomenikom, kjer je med njimi prišlo do stika.

Posnetek kaže dijake, kako pojejo in se smejejo ter se, kot je poročal BBC, posmehujejo Phillipsu, medtem ko je pel in igral na boben. Phillips je pozneje dejal, da je dijake slišal vzklikati "Zgradite zid" (Trumpov predvolilni slogan). To sta po poročanju BBC-ja ameriškim medijem dejala še dva udeleženca pohoda staroselskih ljudstev in fotoreporter, ki je spremljal pohod, ki so dodali, da so slišali tudi vzklike "Trump 2020", kar je poziv h kandidaturi Trumpa za nov predsedniški mandat.

Phillipsov spremljevalec Marcus Frejo je za New York Times dejal, da je sam slišal dijake posmehovalno oponašati staroselsko petje, druge pa je slišal, da pojejo skupaj s Phillipsom.

Phillips je znan staroselski aktivist. Foto: Reuters
Phillips je znan staroselski aktivist. Foto: Reuters

Sandmann: Temnopolti protestniki so nas žalili

Sandmann zdaj pravi, da video ne prikazuje resničnega dogajanja. Zanika, da bi bil nespoštljiv do Phillipsa. Kot je dejal, je njegova skupina čakala na avtobus, ki bi jih odpeljal nazaj v Kentucky, ko so jih začeli žaliti štirje temnopolti Američani. Dijaki so se odzvali s petjem šolskih pesmi, da bi, kot je dejal Sandmann, "preglasili sovražne komentarje".

Po poročanju BBC-ja so glede na drug posnetek temnopolti protestniki, ki se imenujejo Hebrejski Izraeliti, žalili številne ljudi, tako dijake kot staroselce. Pripadnik te skupine je pozneje na Facebooku za incident okrivil dijake, ki naj bi se jim posmehovali. Dodal je, da se dijakom niso približali in da ni prišlo do fizičnega stika.

Sandmann je dejal, da je takrat videl Phillipsa, kako je začel igrati na boben, medtem ko se je premikal skozi njihovo skupino, ki se mu je umikala.

Kot je dejal, se je Phillips približal njemu in ne obratno. Dodal je, da s Phillipsom ni stopil v stik, ni spregovoril z njimi niti ni delal kakršnih koli gest ali se agresivno premikal. Dejal je, da ne ve, zakaj se mu je Phillips sploh tako približal, in dodal, da ga ni oviral.

Phillips: Želel sem zmanjšati napetosti

64-letni Phillips je po poročanju New York Timesa v nedeljo dejal, da se je sam približal skupini dijakov, saj da je želel zmanjšati napetosti, ki so se pojavile med pretežno belskimi dijaki in temnopoltimi protestniki.

"Stopil sem mednje, da bi molil," je dejal Phillips, pripadnik staroselskega ljudstva Omaha iz Nebraske, sicer znan staroselski aktivist, ki je bil med vidnejšimi protestniki proti gradnji naftovoda v Severni Dakoti v letih 2016 in 2017.

Katoliška šola, v katero hodijo dijaki, se je medtem že opravičila Phillipsu in sporočila, da bo dogodek preiskala in "sprejela ustrezne ukrepe". Zagrožena je tudi izključitev iz šole.