Kitajska je protestirala proti dodatni uvedbi ameriških carin, predvideni za 1. september. Foto: Reuters
Kitajska je protestirala proti dodatni uvedbi ameriških carin, predvideni za 1. september. Foto: Reuters

Gre za mobilne telefone, prenosne računalnike, konzole za videoigre, nekatere igrače, računalniške monitorje ter določene obutve in oblačila, poroča BBC. Ameriško trgovinsko predstavništvo bo dodatne podrobnosti in seznam določenih proizvodov objavilo naknadno.

10-odstotne carine na druge proizvode bodo uveljavljene 1. septembra, kot je načrtovano.

Kot je dejal predsednik Donald Trump, so del carin preložili tudi zato, da ob tem božiču ne bi prizadeli ameriških nakupovalcev. Carine bi namreč lahko povzročile dvig cen teh proizvodov v ZDA.

Vlagatelji v tehnološkem sektorju so novico o izjemah pozdravili. Vrednost delnic podjetij v tem sektorju, tudi britanskih, so nekoliko narasle, kot tudi indeksi ameriških borz.

Reuters poroča, da je leta 2018 okoli 82 odstotkov mobilnih telefonov in 94,5 odstotka prenosnih računalnikov v ZDA prišlo iz Kitajske.

Trump nezadovoljen s Kitajsko

Trump je na začetku avgusta napovedal uvedbo 10-odstotnih carin na kitajske proizvode v vrednosti 300 milijard dolarjev, pri čemer naj bi se preložitev nanašala na približno polovico tega zneska. Kitajsko je okrivil, da ni izpolnila svoje obljube iz Šanghaja konec julija o nakupu več ameriških kmetijskih proizvodov.

Obenem je osebno kritiziral kitajskega predsednika Ši Džinpinga, češ da ni storil več za omejitev prodaje sintetičnega mamila fentanil v času opioidne krize v ZDA.

Ameriška oznanitev preložitve carin prihaja ob vse večjih skrbeh zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva. Ameriška banka Goldman Sachs je v nedeljo sporočila, da je vse večji strah, da bo ameriško-kitajski trgovinski spor vodil v recesijo.

Kot poroča BBC, nekateri analitiki menijo, da preložitev carin ne pomeni, da je trgovinske vojne konec. V bonitetni agenciji Moody's menijo, da bi lahko šlo le za začasni predah.