V ameriškem vrhovnem sodišču so v večini konservativni sodniki. Foto: Reuters
V ameriškem vrhovnem sodišču so v večini konservativni sodniki. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je tako razsodilo, čeprav so sodišča nižje stopnje predsednikov izvršni ukaz večinoma označila za diskriminatornega in blokirala njegovo izvajanje do končne odločitve.

Najvišje sodišče v državi je sicer s petimi glasovi proti štirim odločilo, da lahko Trumpov ukaz velja začasno, dokler se o njem do konca ne izrečejo sodišča nižje stopnje.

Trump se je julija 2017 nenadoma odločil, da transseksualcem prepove služenje v vojski. Temu je med drugimi zaman nasprotoval tudi takratni obrambni minister James Mattis. V ameriški vojski trenutno služi okoli 9.000 transseksualcev.

Sodišče odločilo v prid ruskega podjetja

Vrhovno sodišče je med drugim odločilo tudi v prid neimenovanega ruskega podjetja, ki je pod preiskavo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja. Ta vodi preiskavo domnevnega vpletanja Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016 v korist Trumpa. Podjetje je vrhovno sodišče zaprosilo, naj obravnava njegov primer brez objave imena.

Ob dveh odločitvah je vrhovno sodišče prvič od leta 2010 še sprejelo v odločanje primer, ki zadeva pravico do orožja. Gre za pritožbo posameznikov in orožarskega lobija NRA na prepoved mesta New York, ki naj bi bila razveljavljena.

Mesto New York namreč prebivalcem, ki imajo dovoljenje za nošenje pištole, dovoljuje, da gredo s temi pištolami na eno od sedmih mestnih strelišč, če so pištole prazne in varnostno zapete. Obenem pa jim prepoveduje, da gredo z njimi na primer vadit v New Jersey, Pensilvanijo ali druge zvezne države.

Mesto trdi, da so s tem odlokom zmanjšali število pištol, ki jih ljudje nosijo v javnosti. Tožniki, ki imajo na svoji strani tudi 17 držav, pa menijo, da je odlok neustaven. Mesto se po njihovem mnenju nima kaj vpletati v orožarske zakone drugih držav, dokler je pravica do orožja zagotovljena z ustavo.