Hiša, kjer je par zadrževal tri ženske, stoji v okrožju Lambeth v središču Londona. Foto: EPA
Hiša, kjer je par zadrževal tri ženske, stoji v okrožju Lambeth v središču Londona. Foto: EPA
Kevin Hyland
Detektivski inšpektor Kevin Hyland je pojasnil, da so ženske v hiši verjetno pretepali, vendar pa ne kaže, da so bile spolno zlorabljene. Foto: EPA

Moški in ženska, ki sta oba stara 67 let in nista britanska državljana, se morata na zaslišanju znova zglasiti januarja. Sumijo ju, da sta vpletena v prisilno delo in suženjstvo.

Najmanj 30 let je par v suženjstvu zadrževal 69-letno Malezijko, 57-letno Irko in 30-letno Britanko. Ta je v suženjstvu preživela vse svoje življenje.

Ženske so iz hiše v londonskem okrožju Lambeth rešili prejšnji mesec, potem ko je Irka na televiziji videla oddajo o suženjstvu in o njihovem položaju obvestila človekoljubno organizacijo.

Prvič je Irka človekoljubne delavce poklicala 18. oktobra in sledilo je še več telefonskih pogovorov. Ženske so nato zapustile hišo, ko v njej ni bilo nikogar drugega. Po pogovoru s policijo in predstavniki človekoljubne organizacije so jih prepeljali na varno lokacijo.

Kot je pojasnila človekoljubna organizacija, je trojica živela v grozovitih razmerah in 30 let preživela brez pravega stika z zunanjim svetom. Za zdaj še ni jasno, kako je lahko par ženske v suženjstvu skrival tako dolgo.

Prav tako še ni znano, ali je bila Britanka, ki je vse svoje življenje preživela v suženjstvu, tudi rojena v londonski hiši. Ne ve se tudi, ali so ženske v sorodu.

Policija je sporočila, da je bil par pridržan že v 70. letih prejšnjega stoletja, vendar niso navedli razloga.

Strožje kazni za zadrževanje sužnjev
Britanska vlada je po razkritju v Londonu že napovedala ostrejše ukrepe proti sodobnemu suženjstvu, v pripravi pa je tudi osnutek zakona, ki kot najvišjo kazen za zadrževanje sužnjev predvideva dosmrtni zapor.

"Ljudje so prepričani, da je suženjstvo nekaj, kar je mogoče najti le v zgodovinskih knjigah. Žalostna resničnost pa je, da še vedno obstaja," je dejal za notranje zadeve pristojni sekretar James Brokenshire.

Sodobno suženjstvo postaja v Veliki Britaniji vse bolj razširjen pojav. Iz letnega poročila britanskega centra za socialno pravičnost izhaja, da so v letu 2012 na Otoku več kot tisoč ljudi zadrževali kot sodobne sužnje. Dejanska številka bi bila lahko po ocenah strokovnjakov še višja.

Poročilo navaja, da gre za sužnje po domovih, prisilne delavce v tovarnah in na poljih ter za spolne sužnje v javnih hišah. Med odkritimi primeri je bilo tudi sto otrok.

Najmlajša ujetnica nikoli na prostosti
Najmlajša ujetnica nikoli na prostosti