Kupola je visoka kar 137 metrov. Foto: EPA
Kupola je visoka kar 137 metrov. Foto: EPA

"Ustavite ta masaker. Politična predstava grozljivke se nadaljuje. Papež Frančišek, pomagaj nam!" S tem napisom je želel opozoriti na težaven socialni položaj v Italiji, ki jo je gospodarska kriza močno prizadela, zato je prejšnja vlada Maria Montija uvedla stroge varčevalne ukrepe. Protestiral pa je tudi proti nezmožnosti politike, da sestavi trdno koalicijo, ki bi se morala čim prej spoprijeti z recesijo in visoko brezposelnostjo.

To sicer ni bilo prvič, da se je Di Finizio povzpel na kupolo najbolj znane cerkve na svetu, saj je takšno "predstavo" uprizoril že junija in oktobra lani. Vedno pa je njegovo sporočilo enako - opozarja na hude življenjske razmere tako v domovini kot Evropi in požrešnost multinacionalk. Poslovnež sicer prihaja iz Trsta, kjer se ukvarja s turizmom.

Hudi časi tudi za Italijo
Italija se spopada z najdaljšo recesijo od leta 1970, ko so uvedli četrletna poročila, blizu rekorda pa je tudi stopnja brezposelnosti. Aprila jim je končno uspelo sestaviti novo vlado, ki pa ji je podpora v enem mesecu padla s 43 na 34 odstotkov.

V soboto se je na rimskih ulicah zbralo več tisoč ljudi. Od novega premierja Enrica Lette so zahtevali, naj se posveti ustvarjanju novih delovnih mest.