Ker je delovanje tujim in neodvisnim medijem v Siriji prepovedano, je nemogoče neodvisno potrditi podatke iz države. Foto: EPA
Ker je delovanje tujim in neodvisnim medijem v Siriji prepovedano, je nemogoče neodvisno potrditi podatke iz države. Foto: EPA

Sobotno obstreljevanje Homsa je eden najhujših napadov na mesto v osrednjem delu države. Dan prej se je v staro mestno jedro zateklo nekaj dezerterjev iz sirske vojske, ki so se pridružili že več sto prebeglim vojakom.

Po podatkih sirske humanitarne organizacije Savasia je bilo v napadih na Homs v zadnjih desetih dneh ubitih najmanj 300 civilistov, medtem ko je bilo od marca, ko so se začeli protesti proti režimu Al Asada, prijetih okoli 30.000 prebivalcev mesta.

Oblasti so sporočile, da je vojaška akcija v Homsu namenjena "očiščenju mesta od oboroženih terorističnih skupin".

Al Asad, ki pripada alavitski sekti šiitske veje islama, je že večkrat dejal, da uporablja vsa zakonita sredstva za spopad s skrajneži, ki jih po njegovih besedah podpirajo sile iz tujine v želji zanetiti razkol v večinsko sunitski državi.

Arabska liga je obsodila poboje civilistov v Siriji in pozvala Damask, naj sprejme vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov. Odbor krovne arabske organizacije se bo v nedeljo v Katarju srečal s predstavniki sirskih oblasti in skušal doseči "resne rezultate" za rešitev krize v Siriji.