Šabič je na vprašanje, kdaj ima narod pravico do samoodločbe, odgovoril: 'Nisem mednarodni pravnik, toda na kratko menim takole: kadar gre za neposredno fizično ogroženost ali kadar je samoodločba proces, ki se pripravlja v daljšem obdobju in ga mednarodna skupnost sprejme kot samo po sebi umevnega.' Foto: MMC RTV SLO
Šabič je na vprašanje, kdaj ima narod pravico do samoodločbe, odgovoril: 'Nisem mednarodni pravnik, toda na kratko menim takole: kadar gre za neposredno fizično ogroženost ali kadar je samoodločba proces, ki se pripravlja v daljšem obdobju in ga mednarodna skupnost sprejme kot samo po sebi umevnega.' Foto: MMC RTV SLO

EU je en tak mali kurnik, v katerem se nismo sposobni poenotiti.

Krim
Kako daleč bo šla Rusija? In kakšen bo odziv ZDA in Bruslja? Foto: Reuters

Strokovnjak za vprašanja mednarodne skupnosti in predavatelj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice, v kateri se je z vami pogovarjal o mednarodnih vidikih ukrajinske krize.

Dejal je, da Ruska federacija kaže vse namene vzpostaviti neki nov imperij. "Evropska unija in Nato se tega bojita. Nezaupanje raste. Lahko pride do kopičenja obeh vojaških sil. V takih razmerah konflikt ni daleč. Vanj se avtomatično vplete tudi Slovenija." Dodal je, da mu je strokovnjak za Ukrajino zatrdil, da se Rusija želi povezati tudi z rusko govorečim Pridnesterjem in da priključitev Krima tako ni zadnja poteza Kremlja. "Jaz pa vseeno upam, da bo predsednik Putin razumel, da je Ruska federacija soodgovorna za stabilnost mednarodne skupnosti. Še vedno je članica ZN-a in še vedno je stalna članica Varnostnega sveta ZN-a." Kje pa je skrajna meja krize v Ukrajini? "Skrajna meja je napad na eno izmed članic zveze Nato. Tu se načelna politika konča - na preizkušnji je 5. člen Washingtonske pogodbe," je opozoril.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

EU mora strniti vrste
Šabič je odkrito kritiziral (ne)delovanje Evropske unije, za katero je dejal, da se gre "zunanjo politiko s čirom na želodcu". "EU bi predvsem morala izvesti notranjo konsolidacijo. Če se pošalim: naročila si je družinsko pizzo, pa še malo komaj zmore. Neverjetno je, da se po eni strani ukvarja z Ukrajino, hkrati pa ne dela intenzivno na državah v sredini EU-ja, ki še niso članice. Večkrat sem že rekel: glede na število prebivalcev, izračun potencialnih konfliktov, ki lahko iz približevanja nastanejo, bi morala EU vsaj vse preostale kandidatke iz Zahodnega Balkana takoj sprejeti v članstvo in imeti dinamičen odnos s Turčijo. Potem se lahko ukvarjamo še naprej s sosedi."

Dodal je, da je EU "en tak mali kurnik, v katerem se nismo sposobni poenotiti. In v tem je primerjalna prednost Rusije, ZDA, Indije, Kitajske. To so vsak na svoj način nekakšni 'unitarni' akterji - vsekakor bolj enotni kot EU. Na neki način lahko celo rečemo - unitarnost je prednost." Ponudil je tudi recept za spremembo: "Unifikacija na vseh področjih, tudi vojaškem in zunanjepolitičnem. Šele takrat se ustvarijo pogoji za to, da Evropa ni več samo normativna sila, ampak tudi kaj več." Po njegovem mnenju je Bruselj podcenjeval to, kako daleč je pripravljena iti Rusija. "Ruska federacija je bila preprosto prevelik zalogaj."

Kako naprej? Šabič je prepričan, da so vse niti v rokah Rusije. "Kot odgovorna velesila, skladno z zavezami iz ustanovne listine ZN-a, bi Rusija lahko tukaj ravnala odgovorno in umirila upornike. Cena ne bo majhna - Ukrajina bo dokončno v vplivnem območju Rusije. Ampak saj tako ravnajo velesile tudi drugod, mar ne? Ne bi nas smelo presenetiti. Drugače pa to ne pomeni, da EU z Ukrajino ne bi sodelovala. Tudi druge države z vplivnega območja Ruske federacije sodelujejo z EU-jem," je dejal. In dodal: "Verjamem, da bo Rusija delovala konstruktivno. Saj nima izbire - noben ekspanzionizem se za državo še ni končal dobro."

EU je en tak mali kurnik, v katerem se nismo sposobni poenotiti.