Khanu so volivci namenili 57 odstotkov glasov, njegovemu protikandidatu Zacu Goldsmitu pa 43 odstotkov. Foto: Reuters
Khanu so volivci namenili 57 odstotkov glasov, njegovemu protikandidatu Zacu Goldsmitu pa 43 odstotkov. Foto: Reuters
Zac Goldsmit
Poraženi Zac Goldsmit. Foto: RTV SLO
Novi župan Londona je laburist Sadiq Khan

Britanski Daily Mail se je po objavi rezultatov pošalil z naslovom "Yes he Khan!" - izpeljanki slogana 'Yes we can', ki jo je na predsedniških volitvah sicer porabil ameriški predsednik Barack Obama.

London bo tako prvič v zgodovini vodil musliman, in sicer iz delavske družine pakistanskih priseljencev. Volivci so mu namenili 57 odstotkov glasov, njegovemu tekmecu, torijcu Zacu Goldsmitu, ki prihaja iz milijarderske družine, pa 43 odstotkov.

Nasprotniki so ga povezovali z ekstremizmom
"Zaradi upanja in zaupanja sem globoko ponižen. Prav vsakemu Londončanu bi se rad zahvalil, da je nemogoče postalo mogoče," je ob razglasitvi dejal 45-letni Khan iz vrst laburistov, ki je ravno zaradi svoje veroizpovedi med kampanjo prejel marsikateri nizki udarec.

Župan vseh Londončanov
Najbolj boleč je bil verjetno tisti, da je "nevaren" in "podpihuje ekstremizem". Laburisti so te očitke zavrnili kot islamofobno kampanjo obrekovanja svojega kandidata. Khan, nekdanji borec za človeške pravice, je volivcem še sporočil, da ga veseli, da so izbrali "upanje in ne strah, povezovanje in ne razdvajanje" ter da bo "župan vseh Londončanov".

Napoveduje izboljšanje
Sadiq Khan je sin voznika avtobusa, peti od osmih otrok, družina pa je živela v občinskem stanovanju. Kot eno izmed svojih volilnih prioritet je obljubil izboljšanje stanovanjskih razmer in zamrznitev cen javnega mestnega prevoza za naslednja štiri leta. Obljubil je, da bo polovica novih gradenj postala cenovno dostopnejša, da bo povečal število licenc za najemodajalce (ang. landlord) in da bo stopil na prste vsem tistim, ki najemnike prinašajo naokoli.

Prav tako je napovedal, da bo najbolj znana londonska ulica Oxford Street namenjena le pešcem, da bo izboljšal kakovost zraka v mestu ter da bo od vseh županov do zdaj najbolj naklonjen poslovnemu svetu.

Program mu bo morda uspelo izvesti, saj so laburisti na četrtkovih volitvah v londonski skupščini osvojili 12 mest, konservativci osem, Zeleni in Ukip vsak po dva, liberalni demokrati pa enega.

Novi župan Londona je laburist Sadiq Khan