Gadafijevemu sinu, ki je pred uporom veljal za njegovega naslednika, so ujeli po več mesecih skrivanja v puščavi na jugu Libije, ko je skušal zbežati v Niger. Foto: Reuters
Gadafijevemu sinu, ki je pred uporom veljal za njegovega naslednika, so ujeli po več mesecih skrivanja v puščavi na jugu Libije, ko je skušal zbežati v Niger. Foto: Reuters

Luis Moreno Ocampo je med obiskom v Tripolisu dejal, da ima prednost pri sojenju sinu strmoglavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija narodni libijski svet, če bo Libija dokazala, da ima delujoči pravosodni sistem. "Če mu želijo soditi sami, z njimi ne bomo tekmovali. Primer bomo prevzeli le, če ga sami ne bodo sposobni izvesti," je povedal. ICC je sprva zahteval, da drugemu najstarejšemu Gadafijevemu sinu sodijo v Haagu.

Moreno Ocampo v libijskem glavnem mestu vodi delegacijo ICC-ja, ki se s tamkajšnjimi oblastmi pogaja o uskladitvi nadaljnjih korakov po nedavni aretaciji Saifa Al Islama in domnevni aretaciji nekdanjega vodje Gadafijeve obveščevalne službe Abdulaha Al Senusija.

"Dokler bodo libijske oblasti ustrezno vodile preiskave in ugotovitve predstavile ICC-ju, pravila dovoljujejo, da to storijo," je še pojasnil tožilec in poudaril, da je naloga ICC-ja zagotoviti, da pri procesu ne bo nepravilnosti.

"Sojenje Saifu Al Islamu si želi libijsko ljudstvo"
Začasni pravosodni minister libijskega narodnega prehodnega sveta Mohamed Alaguj je dejal, da bodo libijske prehodne oblasti prihodnji teden z ICC-jem podpisale dogovor o sodelovanju, ki bo urejal postopke v povezavi s predajo kartoteke Saifa Al Islama libijskemu sodišču. Poudaril je, da ima Libija vse pogoje in potrebna zagotovila za izpeljavo pravičnega sodnega procesa. Sojenja Saifu Al Islamu v Libiji si po njegovih besedah želi libijsko ljudstvo, kar pa ne preprečuje sodelovanja z ICC-jem.

ICC je za Saifa Al Islama, njegovega očeta in Al Senusija 27. junija izdal zaporni nalog zaradi obtožb o zločinih proti človečnosti med zatiranjem protirežimskih protestov v Libiji. Po sobotni aretaciji Saifa Al Islama na jugu Libije so libijske oblasti sporočile, da ga ne bodo izročili sodišču v Haagu, temveč mu bodo sodili doma, pri čemer bodo upoštevali mednarodna merila.