Zadnje slovo velikega guruja. Foto: EPA
Zadnje slovo velikega guruja. Foto: EPA
Pokojnika so pokopali v stekleni krsti. Foto: EPA
Njegova smrt je užalostila privržence po vsem svetu. Foto: EPA
Pogreb, vreden kralja. Foto: EPA
Žalovanje je trajalo štiri dni. Foto: EPA
Kontroverzen in/ali oboževan, Saj Baba se je vpisal med največje. Foto: EPA

Znani hindujski guru in ikona new age gibanja je umrl v nedeljo v 85. letu starosti v bližini svojega ašrama Prasanti Njlajam na jugu Indije. Njegova smrt ni razžalostila le Indijcev, ampak tudi na milijone njegovih privržencev po vsem svetu, ki so ga častili kot "živo božanstvo".
Vlada južne indijske države Andra Pradeš, kjer se je Saj Baba rodil, je razglasila štiridnevno žalovanje, med tistimi, ki so se poklonili pokojniku, pa sta bila tudi indijski premier Manmohan Singh in voditeljica kongresa Sonia Gandi.
"Sri Satja Saj Baba je bil duhovni vodja, ki je navdihoval na milijone ljudi, da so živeli moralno in bogato življenje, pa čeprav so pripadali drugim veroizpovedim. Njegova smrt je nenadomestljiva izguba za vse in naš narod globoko žaluje zaradi njegovega odhoda," je izjavil Singh.
Pokop za kralja
Saj Babo so pokopali z državniškimi častmi v ašramu (duhovnemu središču) v njegovem rodnem Putapartiju, od koder je v času življenja blagoslovil na milijone vernikov, ki so ga obiskovali z vsega sveta. Truplo pokojnika je bilo v dnevih pred pogrebom na ogled v prozorni stekleni krsti, dvorana pa je bila okrašena z orjaškimi portreti guruja z njegovimi prepoznavnimi bujnimi temnimi, kodrastimi lasmi in tradicionalnimi opravami.
Menihi so pokojnikovo telo za pogreb natrli z olji za maziljenje ter ga ozaljšali s cvetlicami in dišavnicami. Sam pogreb je bil po poročanju BBC-ja zaprt za javnost, prisostvovali pa so mu le družinski člani in člani njegovega dobrodelnega sklada.

Saj Baba, s pravim imenom Satjanarajana Raju, se je rodil 23. novembra 1926 v skromni družini. Kot deček se je odlikoval z izjemno inteligenco ter zanimanjem za duhovnost, glasbo, ples in umetnost. Njegovi privrženci trdijo, da je fanta pri 14 letih pičil škorpijon in da so vsi mislili, da bo umrl. A je deček na začudenje vseh okreval, nato pa se izjemno hitro zresnil in sam sebe razglasil za reinkarnacijo hindujskega svetega človeka Saj Babe iz Širdija, ki je umrl leta 1918 v zahodni indijski državi Maharaštra.

Draž Saj Babe
Njegovo blago vedenje, afropričeska in sprejemanje številnih verskih sistemov onkraj lastne eklektične mešanice hindujskih in muslimanskih praks so po ocenah pritegnili okoli 6 milijonov aktivnih in 33 milijonov pasivnih sledilcev, vključno z nekdanjimi predsedniki, generali ter zvezdniki iz sveta filma in športa. Njegova organizacija Satja Saj, ustanovljena z namenom ponuditi pomoč ljudem, da prepoznajo božanstvo znotraj sebe, vzdržuje več kot 1.200 središč Satja Saj Baba v 130 državah sveta.


Nagel vzpon
Mladi guru je naglo pridobival sledilce, ki so mu leta 1950 v Putaparti že postavili njegov prvi ašram. Z rastjo njegovega kulta se je mit o Saj Babi širil tudi čez meje Indije in med privrženci samooklicanega božanstva so se znašli tudi številni bogati Zahodnjaki, ki so ga oskrbovali z zajetnimi donacijami.
Med njegovimi največjimi podporniki je bil Isaac Tigrett, soustanovitelj Hard Rock Cafeja, ki je Saj Babi doniral na milijone dolarjev, da bi v Putapartiju lahko zgradil bolnišnico za siromašne, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja.
Zaostali Putaparti se je postopno spremenil v živahno mesto z vseučiliščem in šolami, ki jih upravlja leta 1972 ustanovljen sklad Sathya Sai Central Trust. "Jaz sem božanstvo. Vi ste prav tako božanstvo. Edina razlika med mano in vami je, da se jaz tega popolnoma zavedam, vi pa ne," je rad govoril Saj Baba svojim privržencem.
Obtožbe spolnih zlorab
Njegovi kritiki so leta opozarjali, da so njegovi "čudeži" pravzaprav le spretne ukane, sčasoma pa je tudi pri nekaterih izmed gurujevih privržencev dvom izpodrinil zaslepljenost. Saj Baba se je znašel tudi na udaru obtožb, da je spolno zlorabljal svoje mlade moške privržence. V BBC-jevem dokumentarnem filmu Secret Swami so nekateri od mladih gurujevih privržencev pričali, da jih je Saj Baba prisilil v oralni seks.
"Najbolj prizadetim žrtvam njegovih zlorab so bile povzročene velike muke," je za Guardian povedal Barry Pittard, nekdanji častilec samooklicanega božanstva. Pittard je vztrajal, da je Saj Baba nevarni manipulator, ki bi mu morali prepovedati vsak stik z otroki. Brez ozira na resne obtožbe pa proti guruju niso nikdar vložili obtožnice.
Zapuščina: več milijonov častilcev in 9 milijard dolarjev
Oboževan in kontroverzen, Saj Baba se je v zadnjih letih zaradi kopice zdravstvenih težav le redko pojavljal v javnosti. Ko je leta 1963 preživel možganski infarkt in vrsto srčnih napadov, je bilo njegovo zdravje trajno skrhano. Leta 1993 se je izognil atentatu, ko so štirje oboroženi moški vstopili v njegovo stanovanje in ubili dva njegova sodelavca.
Leta 2005 je Saj Baba začel uporabljati invalidski voziček, leto pozneje pa si je zlomil kolk. V zadnjih mesecih se je njegovo zdravje močno poslabšalo in zadnjih 30 dni življenja je preživel v bolnišnici, dihal pa je s pomočjo respiratorja. Njegovi organi so postopno odpovedovali in postalo je jasno, da je konec blizu in da se ne bo uresničila Saj Babova napoved, da bo umrl leta 2019.
In medtem ko je pol milijona sledilcev včeraj žalovalo za svojim duhovnim vodjem, zahodni mediji že ugibajo, kaj se bo zgodilo z 9 milijard dolarjev vrednim Saj Babovim skladom.