Sakašviliju so julija letos odvzeli ukrajinsko državljanstvo, ker tamkajšnjihi oblasti ni obvestil, da je proti njemu v Gruziji vložena kazenska obtožnica. Foto: EPA
Sakašviliju so julija letos odvzeli ukrajinsko državljanstvo, ker tamkajšnjihi oblasti ni obvestil, da je proti njemu v Gruziji vložena kazenska obtožnica. Foto: EPA
Poljsko-ukrajinska meja
V spopadih na meji je bilo ranjenih več ukrajinskih vojakov. Foto: EPA

Poljsko-ukrajinsko mejo je prestopil na mejnem prehodu pri poljskem kraju Medyka. Sakašvili in njegovi podporniki, med katerimi je bila tudi nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, so na mejnem prehodu odrinili ukrajinske obmejne stražarje, ki so mu le nekaj ur pred tem preprečili vstop v Ukrajino. Po incidentu je Sakašvili po poročanju BBC-ja izjavil, da ga je "množica nepričakovano ponesla čez mejo v Ukrajino", saj je bila besna, ker je bil mejni prehod zaprt. "Vzdignili so me in me ponesli v Ukrajino," je dodal.

Ukrajinske oblasti pa so sporočile, da je v državo vstopil nezakonito in da je bilo v prerivanju ranjenih 16 mejnih varnostnikov in članov nacionalne garde.

Sakašvili je pred tem že dvakrat neuspešno poskušal prečkati mejo, enkrat z avtobusom in drugič z vlakom.

Ostal brez obeh državljanstev
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je Sakašviliju odvzel ukrajinsko državljanstvo, ker naj bi priskrbel napačne informacije, ko je posredoval prošnjo za državljanstvo. Zdaj je Sakašvili človek brez države, saj so v Gruziji proti njemu vložili kazensko obtožnico, njega pa izgnali. Ko je dobil ukrajinsko državljanstvo, se je odrekel gruzijskemu.

Prozahodni Sakašvili, ki je bil gruzijski predsednik med letoma 2004 in 2013, je bil vztrajen podpornik protestov na kijevskem Trgu neodvisnosti. Porošenko ga je leta 2015 imenoval za guvernerja Odese. Sakašvili je lani nato odstopil, češ da so ga ovirali v boju proti korupciji med višjimi predstavniki oblasti. Sporekel se je tudi s Porošenkom.