Šalit se je po več kot petih letih ujetništva v torek vrnil nazaj v Izrael. Foto: EPA
Šalit se je po več kot petih letih ujetništva v torek vrnil nazaj v Izrael. Foto: EPA
Zaporniki za vojaka

Šalit je bil pri svojih 19. letih zajet junija leta 2006, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas skopali rov iz Gaze in napadli posadko njegovega tanka, pri čemer sta bila ubita dva njegova kolega, medtem ko so njega odpeljali v Gazo, kjer so ga do izpustitve zadrževali brez komunikacije z zunanjim svetom.

Hamas ni dovolil niti, da bi ga obiskali pripadniki Rdečega križa. Edini videoposnetek Šilata je bil objavljen pred dvema letoma, ko je Izrael zanj ponudil izpustitev 20 Palestink iz izraelskih zaporov.

"Zelo sem pretresen. Dolgo nisem videl ljudi," je po poročanju izraelskega časopisa Haaretz v pogovoru za egiptovsko televizijo dejal Šalit, ki je deloval utrujeno in zbegano, ko je odgovarjal na vprašanja.

Povedal je, da se veseli srečanja in pogovora z ljudmi ter tega, da ne počne ves dan istih stvari. Danes 25-letni vojak je še dejal, da zelo pogreša družino in prijatelje.

Na prostost, a ne v boj proti Izraelu
V pogovoru je izrazil upanje, da bo dogovor o njegovi izpustitvi vodil do miru med Palestinci in Izraelci ter da bo prispeval k sodelovanju na obeh straneh.

Šalit bi bil tudi vesel, če bi se lahko drugi Palestinci v izraelskih zaporih lahko vrnili domov k svojim družinam, a ob tem upa, da se ne bi znova pridružili boju proti Izraelu.

Za svojo izpustitev je Šalit izvedel pred tednom dni, a težko opiše svoje takratne občutke, saj se je še vedno bal, da bi šlo lahko kaj narobe. Bilo ga je strah, da bo v ujetništvu ostal še mnogo let. Pri tem je dejal, da je Egipčanom uspelo posredovati pri njegovi zamenjavi za palestinske zapornike v Izraelu, saj imajo dobre odnose tako s Hamasom kot z Izraelom.

Izrael in Hamas sta se za zamenjavo Šalita za 1.027 palestinskih zapornikov dogovorila prejšnji ponedeljek. Poleg Egipta je pri dogovoru posredovala tudi Nemčija.

Zaporniki za vojaka