Eksplozija je odjeknila pred vhodom na železniško postajo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Eksplozija je odjeknila pred vhodom na železniško postajo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Volgograd
V oktobrskem samomorilskem napadu v Volgogradu je bilo ubitih sedem ljudi. Foto: EPA
Rusijo je pretresel samomorilski teroristični napad

Napadalka se je razstrelila pred detektorjem kovin pri glavnem vhodu na železniško postajo.

Tiskovni predstavnik preiskovalcev Vladimir Markin je povedal, da se je približala varnostniku pri detektorju kovin. Nato je nenadoma postala živčna in sprožila eksplozivno napravo. V eksploziji je umrl tudi varnostnik, najmanj 40 je bilo ranjenih.

Eksplozivno telo je imelo moč, enakovredno desetim kilogramom razstreliva TNT. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Tridnevno žalovanje
Ruske oblasti so v spomin na žrtve razglasile tridnevno žalovanje, predsednik Vladimir Putin pa je ukazal poostriti varnostne ukrepe v Volgogradu in okolici. Okrepili so tudi nadzor na železniških postajah in letališčih drugod v Rusiji.

Tovrstne napadalke, ki se maščujejo za smrt članov svojih družin na severnem Kavkazu, v Rusiji imenujejo črne vdove.

Skrajneži pozivajo k uporabi sile
Oktobra se je na avtobusu v milijonskem mestu v bližini nemirnega severnega Kavkaza razstrelila samomorilska napadalka in ubila sedem ljudi. Napad je bil domnevno povezan z islamskimi skrajneži.

V petek pa je v južnem ruskem mestu Pjatigorsk razneslo avtomobil bombo. Umrli so trije ljudje.

Ruske oblasti so zato močno poostrile varnostne ukrepe pred zimskimi olimpijskimi igrami v ruskem črnomorskem letovišču Soči na zahodu severnega Kavkaza, ki bodo potekale februarja prihodnje leto. Volgograd je od Sočija oddaljen okoli 690 kilometrov.

Vodja čečenskih upornikov Doku Umarov je v julijskem videoposnetku pozval skrajneže k "maksimalni uporabi sile", da bi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu preprečili izvedbo olimpijskih iger.

Rusijo je pretresel samomorilski teroristični napad