Neposeljeno in odročno sahelsko območje je v zadnjih letih postalo pribežališče različnih skupin skrajnežev. Foto: EPA
Neposeljeno in odročno sahelsko območje je v zadnjih letih postalo pribežališče različnih skupin skrajnežev. Foto: EPA

V napadu na vojaško oporišče v mestu Agadez je bilo ubitih več vojakov, oblasti pa so sporočile, da samomorilski napadalec ni bil sam in da so mu v avtomobilih sledili še drugi teroristi, s katerimi je nato sledil spopad. Neimenovani zahodni diplomat je povedal, da je bilo v napadu ubitih deset ljudi.

Francoski energetski velikan Areva je sporočil, da je bilo v napadu na rudnik urana Somair blizu mesta Arlit na severu Nigra ranjenih 13 zaposlenih. Areva je obsodila sramoten napad in pojasnila, da tesno sodeluje z oblastmi ter francosko vojsko.

Gre za prva samomorilska napada v Nigru po francoskem vojaškem posredovanju proti islamističnim upornikom v sosednjem Maliju januarja letos. V zahodnoafriških enotah v Maliju sodelujejo tudi vojaki iz Nigra.

Po poračanju francoskih medijev oblasti v Nigru sumijo, da so za napada odgovorni pripadniki Gibanja za enotnost in džihad v zahodni Afriki (MUJAO) iz Malija. Nigrske oblasti dopuščajo možnost, da je za napadom tudi severnoafriška veja Al Kaide.