Ivo Sanader bo še nekaj dodatnih dni preživel v priporu v zagrebškem zaporu Remetinec. Foto: EPA
Ivo Sanader bo še nekaj dodatnih dni preživel v priporu v zagrebškem zaporu Remetinec. Foto: EPA

Nekdanji hrvaški premier se še vedno ne more braniti s prostosti, čeprav je ustavno sodišče prejšnji teden odločilo, da bi morali Sanaderja ob plačilu varščine izpustiti najpozneje do 7. ure zjutraj v ponedeljek. Odvetniki zagrebškemu sodišču očitajo nespoštovanje odločitve ustavnega sodišča.

Zapleti so nastali zaradi obtožnice v primeru Fimi-media, ki jo je protikorupcijski urad vložil v petek, tri dni po odločitvi ustavnega sodišča o Sanaderjevi izpustitvi. Zagrebško sodišče je v soboto znova potrdilo odločitev ustavnega sodišča, naj Sanaderja izpustijo ob rekordni varščini 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov), ko se je na ukinitev pripora po obtožnici za Fimi-medio pritožilo tožilstvo.

"Sedma sila" v pričakovanju Sanaderja
Če ne bo novih pripetljajev, naj bi Sanaderja izpustili, da se bo branil s prostosti, najpozneje do konca tedna oziroma po tem, ko bo vrhovno sodišče odločilo o pritožbi tožilstva na sobotno odločitev zagrebškega sodišča. Medtem fotoreporterji in novinarji čakajo tako pred zagrebškim priporom kot pred družinsko hišo Sanaderjevih.

Parlamentarna komisija je danes znova odvzela poslansko imuniteto Sanaderju, tako kot po prvi zahtevi tožilstva za uvedbo pripora, preden so bile vložene obtožnice, ter po obtožnicah v primerih Hypo banke in Mola. Njegov poslanski mandat bo potekel z oblikovanjem novega sklica sabora, ki ga je mogoče pričakovati v tednu pred božičem.