Prosec proti Sanaderju so na Hrvaškem poimenovali sojenje stoletja. Foto: EPA
Prosec proti Sanaderju so na Hrvaškem poimenovali sojenje stoletja. Foto: EPA

Na nadaljevanju sojenja nekdanjemu hrvaškemu premierju za domnevno sprejetje podkupnin od avstrijske banke Hypo Alpe Adria in madžarske energetske družbe Mol je njegova obramba predlagala svoje priče. Med njimi je tudi predsednik uprave Mola Zsolt Hernadi, kar pa je tožilstvo zavrnilo.

"Zakaj bi nekdo podkupoval mene, ko pa sploh nisem vodil pogajanj niti sprejemal odločitev, ampak je bilo odločanje kolektivno?" je vprašal Sanader. Izrazil je prepričanje, da njegova vlada v pogajanjih z Molom naredila nič napačnega, sam pa pri odločanju ni zlorabljal avtoritete premiera.

"Dokazali bomo, da so člani vlade in predsedstva HDZ ljudje z integriteto, ki ne bi glasovali proti svojim interesom, ter da so bile pogodbe koristne za Hrvaško," je dejal nekdanji premier, ki je še poudaril, da je že 12 mesecev "nedolžen v priporu".

Tožilka Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Tamara Laptoš je pojasnila, da predsednik uprave Mola Hernadi ne more biti ne priča niti osumljenec, ampak zgolj obtoženec skupaj s Sanaderjem. Dodala je, da je Madžarska zavrnila zaslišanje Hernadija s pojasnilom, da bi to ogrozilo madžarsko nacionalno varnost. Preiskava sicer poteka tudi proti Hernadiju.

Sodnik je ob tem opozoril tožilko, da o tem, kdo bo obtoženec, odloča sodišče. Obramba je za pričo v primeru Mola predlagala tudi predsednika sabora Luko Bebića, da bi pojasnil okoliščine odločanja o pogodbi z Molom v saboru in na predsedstvu HDZ-ja. Pojasnil naj bi tudi ugotovitve parlamentarne preiskovalne komisije o privatizaciji Ine, ki je zaslišala tudi Sanaderja.

Za priče so predlagali tudi več članov Sanaderjeve vlade, med drugim podpredsednike Damirja Polančeca, Slobodana Uzelca in Božidarja Pankretića, pa tudi predsednika koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josipa Friščića. V klopi za priče želijo videti še nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ-ja Ratka Mačka.

Tožilstvo načeloma ne nasprotuje omenjenim pričam iz vlade, meni pa, da skuša obramba zavlačevati postopek s pričanji in dokumenti, ki niso pomembni za bistvo postopka, posebej zato, ker naj bi obstajali številni materialni dokazi proti Sanaderju.