Nekoč najmočnejši mož Hrvaške ostaja v priporu. Foto: EPA
Nekoč najmočnejši mož Hrvaške ostaja v priporu. Foto: EPA

Hrvaško vrhovno sodišče je namreč prejšnji teden razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media, za izpustitev Sanaderja pa je zahtevalo varščino v znesku 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov).

Zunajrazpravni svet je danes obravnaval predlog obrambe, ki je namesto denarja za varščino ponudilo dve nepremičnini (ena je v lasti Sanaderjeve žene Mirjane Sanader, druga v lasti njegovega odvetnika Gorana Suića). Ocenili so, da ponujeni nepremičnini nista dovolj, ker je vprašljivo, ali bo zaradi statusa nepremičnin mogoče morebitno varščino nakazati.

Tretjina družinske hiše Sanaderjeve je nesprejemljiva, ker objekt ni etažiran in nima zasebnih stanovanjskih delov, zato je vprašljiva komercialna vrednost nepremičnine. Suićeva nepremičnina pa nima ne gradbenega ne uporabnega dovoljenja.

Tri dni časa za pritožbo
Hrvaški tisk piše, da je Sanaderjeva žena zahtevala oceno vrednosti njenega dela družinske hiše v Zagrebu, dan preden je bilo javno objavljeno, da bodo Sanaderju omogočili izpustitev ob plačilu varščine. Pod drobnogledom so sodniki vrhovnega sodišča, ki naj bi posredovali informacije o svoji odločitvi, preden so jo javno objavili. Sanaderjevi odvetniki so se novinarjem po današnji obravnavi izognili, imajo pa tri dni časa za pritožbo na vrhovno sodišče.

Sanader je zaradi šestih obtožnic za korupcijo preživel v priporu, s skoraj enoletnim premorom, nekaj manj kot štiri leta, potem ko so ga decembra 2010 prijeli v Avstriji. Nekoč najmočnejši hrvaški politik je nepričakovano odstopil s položaja premierja in predsednika HDZ-ja julija 2009.

Sanaderjevim odvetnikom je na ustavnem in vrhovnem sodišču uspelo vrniti na začetek sojenja združen korupcijski primer Hypo in Ina-Mol ter največji korupcijski primer na Hrvaškem Fimi media. V obeh primerih je ocenjeno, da je prvostopenjsko sodišče bistveno kršilo določila kazenskega postopka in pravico do pravičnega sojenja. Odločitve višjih sodišč sicer ne pomenijo, da so akterji oproščeni odgovornosti, saj obtožnic niso zavrnili.