Po odstopu Sanaderja so se politične poti s Kosorjevo razšle. Foto: EPA
Po odstopu Sanaderja so se politične poti s Kosorjevo razšle. Foto: EPA
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Za Sanaderja je sporazum med Kosorjevo in Pahorjem škodljiv. Foto: EPA

Po mnenju nekdanjega hrvaškega premierja gre za politični pregon proti njemu, ki ga je od državnega tožilca Mladena Bajića zahtevala Kosorjeva, ki ga je nasledila na čelu vlade in HDZ-ja.

Sam je prepričan, da se je Kosorjeva za pregon odločila iz strahu, da se ne bi on znova politično aktiviral, na koncu pa je na klopi končal tudi HDZ. Krivdo za pregon vidi tudi v hrvaških medijih, ki so ga vnaprej obsodili.

"Kot premier z najdaljšim mandatom sem obsojen kot prvi in edini vojni dobičkar med Hrvati," je dejal in poudaril, da "ni neumen, da bi odstopil z najmočnejšega položaja v državi, če bi imel maslo na glavi".

"Če bi ostal premier, si (nekdanji direktor in glavni blagajnik HDZ-ja) Mladen Barišić ne bi upal lagati, Bajić pa si ne bi upal vložiti šestih obtožnic proti meni in niti druge priče ne bi podale lažnih izjav," je dejal.

Znova je zatrdil, da ni odstopil zaradi kriminalnih dejavnosti, ampak zaradi izsiljevanja pri pogajanjih o meji s Slovenijo. "Za sporazum, ki ga je Kosorjeva podpisala s Pahorjem, bo račun še prišel. Bog daj, da ne ostanemo brez ozemlja," je dejal.

Sanaderju in še petim obtoženim sodijo za odtujitev najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek Fimi-medie. Razsodba bi lahko bila znana oktobra ali novembra.

Kosorjeva brez častnega naziva?
Medtem je Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja mestnemu svetu poslal zahtevo, da Kosorjevi odvzamejo naziv častne meščanke Vukovarja. Kot enega izmed razlogov navajajo tudi dejstvo, da je podpredsednica ljubljanskega inštituta Ifimes.

Kosorjevi, ki je zdaj neodvisna poslanka, očitajo, da ni želela podpisati njihove zahteve, naj sabor razpravlja o tem, da bi Vukovar razglasili za mesto posebne pietete in ga tako ga izvzame iz ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin.

Pripadniki štaba so sodelovali v nasilnih protestih proti uvedbi napisov v cirilici v Vukovarju na začetku meseca, potem pa so več tednov organizirali mirne proteste proti uvajanju dvojezičnih napisov.

"Gre za poskus, da se me popolnoma odstrani iz političnega življenja. Ko veste, kdo je koga podpiral na lokalnih volitvah in kdo bo danes lahko odločal v mestnem svetu, je vse popolnoma jasno," je dejala Kosorjeva. V mislih je imela HDZ, ki je imel na majskih lokalnih volitvah podporo vukovarskega štaba.