Kosorjeva je vodenje hrvaške vlade prevzela po nepričakovanem odstopu Sanaderja julija leta 2009. Foto: BoBo
Kosorjeva je vodenje hrvaške vlade prevzela po nepričakovanem odstopu Sanaderja julija leta 2009. Foto: BoBo

Nekdanji hrvaški premier je v nastopu pred sodiščem tudi zanikal, da je kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria, ko so potekala pogajanja o posojilu za hrvaško diplomacijo med vojno sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Po Sanaderjevih besedah je absurdno, da ga obtožujejo prejemanja provizije, saj kot pomočnik ministra takrat sploh ni imel priložnosti, da bi osebno sprejemal odločitve. Pri tem je poudaril, da je vsa pogajanja z banko Hypo vodil njegov takratni vodja Granić, čigar podpis je tudi na pogodbi s koroško banko.

"Očitno je, da je nekdo prejel provizijo, a to nisem bil jaz," je zatrdil Sanader in zavrnil obtožbe, da bi kot pomočnik ministra lahko zagotovil omenjeni banki boljši položaj na hrvaškem bančnem trgu.

"Tudi če bi prejel provizijo, ki je nisem, ne bi šlo za vojno dobičkarstvo," je še izjavil nekdanji premier, ki ga je še posebej zmotil tisti del obtožnice, kjer ga bremenijo na podlagi retroaktivnega zakona o vojnem dobičkarstvu.

"V internih krogih ta zakon imenujejo lex Sanader," je povedal in pojasnil, da je očitno on edini vojni dobičkar na Hrvaškem. Med drugim je izpostavil, da je bil zaradi zaslug v času nastajanja hrvaške države nagrajen tudi z vojaškim činom rezervnega polkovnika.

Sledi še en zagovor
Sanader je prepričan, da je celoten postopek sprožila njegova naslednica na čelu vlade in takrat vladajoče Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ) Jadranka Kosor, ki je sodelovala s tožilstvom in hujskala priče, da pričajo proti njemu.

V torek čaka Sanaderja še en nastop na sodišču v drugem delu obtožnice, ki ga bremeni prejetja deset milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol v zameno, da bi hrvaška vlada prepustila upravljavske pravice v podjetju Ina madžarskim partnerjem med pogajanji leta 2008 in 2009.

V sredo in četrtek bodo sledile še sklepne besede obrambe in tožilstva, prav razsodba Sanaderju pa naj bi bila znana v petek. Sicer je proti njemu vloženih pet obtožnic, poteka pa še nekaj preiskav zaradi suma korupcije in zlorabe položaja ter pooblastil.