Ivo Sanader je pet ur odgovarjal na vprašanja avstrijskih preiskovalcev, ki raziskujejo ozadje afere Hypo. Foto: EPA
Ivo Sanader je pet ur odgovarjal na vprašanja avstrijskih preiskovalcev, ki raziskujejo ozadje afere Hypo. Foto: EPA

Preiskovalci avstrijskega urada za boj proti korupciji so v Salzburgu zaslišali nekdanjega premierja Hrvaške Iva Sanaderja v zvezi z obtožbami o pranju denarja v Avstriji. Sanader, ki je od 10. decembra lani v priporu v Salzburgu, je te očitke znova zavrnil. Sodišče v Salzburgu je povsem zaprlo vrata zaslišanja, saj je to šele obdobje sodne preiskave.

Od kod 1,3 milijona evrov?
Sanaderja so v zvezi s sumom pranjem denarja, za katerega je prijavo zoper njega podala ena izmed tirolskih bank, na zahtevo za korupcijo pristojnega tožilstva na Dunaju prvič zaslišali že 23. decembra lani, in sicer prek videokonference. Sanader je že takrat vse obtožbe zanikal, to pa je ponovil tudi tokrat. Na njegovih računih oziroma računih njegovih družinskih članov v Avstriji naj bi ležalo okoli 1,3 milijona evrov.

"Gre za denar, ki ga je zaslužil pred političnim udejstvovanjem na Hrvaškem s podjetniško dejavnostjo. Denar tudi ni povezan z očitki hrvaških oblasti," je poudaril Suppan. Kot je pojasnil, bodo preiskovalci pred koncem preiskave zaslišali še sodelavce tirolske banke in pregledali dokumente.

Sanader zaenkrat ostaja v Salzburgu
"Pričakujem, da bo avstrijski urad za boj proti korupciji v približno mesecu dni izdelal končno poročilo," je dejal Sanaderjev odvetnik. Pri tem je izrazil prepričanje, da bodo rezultati preiskave privedli do končanja postopka. Predstavnik tožilstva, pristojnega za korupcijo, Martin Ulrich, o vsebini današnjega zaslišanja ni želel govoriti, saj to ni bilo javno. Kot pa je dejal, "je šlo za posamične očitke, Sanader pa je vse zavrnil".

Sanader je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov. Pričakovati je, da Avstrijci ne bodo zlahka spustili Sanaderja iz preiskovalnega primeža.