Prvak španskih socialistov Pedro Sanchez je pogorel v prizadevanjih, da bi oblikoval vlado. Foto: Reuters
Prvak španskih socialistov Pedro Sanchez je pogorel v prizadevanjih, da bi oblikoval vlado. Foto: Reuters

Pedro Sanchez je po sredinem volilnem porazu v petek doživel nov neuspeh. V 350-članskem španskem parlamentu je prejel vsega 131 glasov podpore iz vrst lastne Socialistične stranke (PSOE) in sredinskega Ciudadanos (Državljani) ter majhne stranke s Kanarskih otokov. V sredo je 44-letni Sanchez dobil glas manj - 130.

Do zdaj vladajoča desnosredinska Ljudska stranka, leva Podemos, nekdanji komunisti iz Združene levice ter še štiri regionalne stranke so glasovale proti imenovanju Sancheza za novega španskega premierja.

Bo kralj imenoval novega mandatarja?
Po dveh poskusih socialistov zdaj sledi nov krog pogovorov med španskimi strankami. Kralj Felipe bo imel priložnost, da izbere novega mandatarja, ki mora izoblikovati vlado do 2. maja. To je namreč skrajni rok, preden bo treba razpisati nove predčasne volitve.

Na volitvah 20. decembra je sicer zmagala Ljudska stranka (PP), a je v primerjavi z letom 2011 izgubila kar 16 odstotkov in tako ni zmogla oblikovati parlamentarne večine. Novi cortes je strankarsko razdrobljen, razmerja moči pa brez velikih kompromisov narekujejo predčasne volitve.