Oba kandidata se bosta 19. aprila pomerila v zvezni državi New York, ki je z vidika delegatskih glasov pomembna. Kandidata si jih bosta namreč razdelila 291. Posledično je tudi razprava vse ostrejša. Foto: Reuters
Oba kandidata se bosta 19. aprila pomerila v zvezni državi New York, ki je z vidika delegatskih glasov pomembna. Kandidata si jih bosta namreč razdelila 291. Posledično je tudi razprava vse ostrejša. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton ima močno prednost pred Sandersom, a je on zmagal v zadnjih osmih od devetih zveznih državah. Ne glede na to je Hillary Clinton do zdaj osvojila okoli 2,4 milijona glasov volivcev več od Sandersa. Foto: Reuters
false
Trumpa (in republikansko stranko) je v New Yorku pričakalo več tisoč protestnikov, ki so opozarjali na rasizem v stranki. Foto: Reuters

Soočenje je bilo v Brooklynu, ki je Sandersov rojstni kraj, danes pa ima tam sedež svoje kampanje Hillary Clinton, nekdanja senatorka države New York. Vsebinsko gledano, je potekal spopad po že uveljavljenih frontnih črtah.

Sanders je ponovil, da je Združenim državam potrebna politična revolucija. "Postopni koraki niso več dovolj," je trdil. Njegova tekmica pa je poudarjala, da so ideali eno, realnost pa drugo. "Ni težko postaviti diagnoze. Težje je problem rešiti," je dejala.

Hillary Clinton je napadla Sandersa na področju odnosa do orožja. Čeprav ga orožarski lobi ne mara, podobno kot nekdanje zunanje ministrice in senatorke iz New Yorka, pa je v preteklosti nasprotoval tožbam proti prodajalcem in proizvajalcem orožja.

19. aprila se bodo v zvezni državi New York pomerili tudi republikanski kandidati, Donald Trump, Ted Cruz in John Kasich. Republikanska stranka je v Manhattnu v New Yorku zanje pripravila galavečerjo, zaradi česar se je nedaleč od prizorišča - hotela Grand Hyatt - zbralo več tisoč protestnikov.

Največ jeze je bilo usmerjene zoper Trumpa, ki vodi v anketah. Protestniki so ga označevali za rasista, ki širi sovraštvo in nestrpnost, podobnih oznak pa je bila deležna tudi republikanska stranka. Nekaj protestnikov je bilo aretiranih, sicer pa so protesti minili mirno. Trump je zaradi protestnikov na večerjo prišel precej pozno.

Odnos do Wall Streeta
Medtem ko je Hillary Clinton ponavljala, da bo ostra do Wall Streeta, kot je že bila, jo je Sanders spraševal: "Kdaj? Preden si pobrala milijone ali pozneje?" Napadel jo je, da noče objaviti svojih govorov pred bankami Wall Streeta, za katere je prejela po več sto tisoč dolarjev plačila, sam pa je prejel očitek, da doslej še ni objavil svoje davčne napovedi iz leta 2014. Sanders je obljubil, da bo to storil v petek.

Sanders je zaostanek med afroameriškimi volivci skušal zmanjšati z obtožbo, da je Hillary Clinton pred desetletjem uporabila rasistični izraz, kandidata pa sta začela kričati drug čez drugega, ko je Sanders dejal, da njegova tekmica ni vedno podpirala povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro, to pa je ona ostro zavrnila.

Hillary Clinton je Sandersu očitala, da jo je označil za nekvalificirano za predsedniško funkcijo. "Ali je Hillary Clinton dovolj izkušena in inteligentna, da je predsednica? Seveda je," je po poročanju BBC-ja dejal Sanders in dodal: "Dvomim pa o njeni presoji." Kot je dejal, je glasovala za vsak katastrofalni zakon v senatu.

Sanders spominja na Irak in Libijo
Glede zunanje politike so sledili Sandersovi standardni napadi glede iraške vojne in posredovanja v Libiji, kar je Hillary Clinton podpirala, sam pa je bil proti. Senator iz Vermonta je glede vloge ZDA v izraelsko-palestinskm vprašanju dejal, da ta ne sme biti več pristranska.

Hillary Clinton v prednosti
Hillary Clinton ima zdaj nabranih 1.289 delegatskih glasov in 469 glasov t. i. superdelegatov za strankarsko konvencijo julija v Philadelphii, Sanders pa je zbral delegatskih glasov 1.038, superdelegatskih pa 31. V New Yorku si jih bosta na strankarskih volitvah v torek razdelila 291. Superdelegati sicer niso vezani na voljo ljudstva in si lahko glede do zdaj izrečene podpore do konvencije še premislijo. Do konca procesa strankarskih volitev bo razdeljenih še 1.938 delegatskih glasov, za strankarsko nominacijo pa jih je potrebnih 2.383.

Sandersu je sicer uspelo zmanjšati zaostanek za tekmico v New Yorku z okoli 30 odstotkov konec marca na zdaj povprečno le še 14 odstotkov, analitiki pa opozarjajo, da mora doseči precejšen uspeh v tej zvezni državi, če želi ostati v igri za nominacijo.