Hillary Clinton je le korak od predsedniške nominacije, čeprav je znana njena visoka stopnja nepriljubljenosti med ameriškimi državljani in državljankami. Foto: Reuters
Hillary Clinton je le korak od predsedniške nominacije, čeprav je znana njena visoka stopnja nepriljubljenosti med ameriškimi državljani in državljankami. Foto: Reuters
false
Sandersu se je uspelo obdržati v tekmi za nominacijo, čeprav je bil tako rekoč odpisan že na njenem samem začetku. Na njegove predvolilne shode prihaja na tisoče navdušenih podpornikov, mediji pa so mu namenili precej manj časa, kot recimo Trumpu ali Hillary Clinton. Foto: Reuters
false
Trump bo očitno postal republikanski predsedniški kandidat, česat si marsikdo v stranki ne želi, pa tudi redkokdo si je to zamišljal kot mogoč scenarij ob začetku tekme za nominacijo. Foto: Reuters
Trump bi se pogovarjal s Kim Džong Unom

Neodvisni senator iz Vermonta, ki se poteguje za predsedniško nominacijo Demokratske stranke, je v zvezni državi Oregon dosegel zmago proti najverjetnejši kandidatki te stranke, Hillary Clinton. Kot so poročale nekatere ameriške televizijske postaje, je Sanders zmagal s 53 odstotki glasov, poroča Al Džazira.

Zmaga je Sandersa spodbudila pri njegovem vztrajanju v boju proti nekdanji zunanji ministrici, ki ima sicer veliko prednost pred njim v delegatskih glasovih in je zelo blizu potrebnemu številu teh glasov za osvojitev nominacije za predsednico ZDA.

"Oregon, skupaj se spopadamo s praktično celotnim demokratskim esteblišmentom. Hvala za prepričljivo zmago," je na družbenem omrežju Twitter po zmagi podpornikom sporočil Sanders. Zmaga je lahko sicer prepričljiva, a zaradi proporcionalne delitve delegatskih glasov sta jih oba kandidata prejela približno polovico.

V Kentuckyju zelo tesno
Hillary Clinton pa je, kot kaže, zmagala v zvezni državi Kentucky, vendar komaj. Po 99,3 odstotka preštetih glasov je Hillary Clinton osvojila 46,7 odstotka, Sanders pa 46,3 odstotka glasov. Nekdanja senatorka iz New Yorka je na Twitterju že razglasila zmago: "Pravkar smo zmagali v Kentuckyju! Hvala vsem, ki ste prišli. Enotni smo vedno močnejši." V Kentuckyju sta oba kandidata prejela po 25 delegatskih glasov. Medtem ko je v tej državi proti Sandersu Hillary Clinton komajda zmagala, pa je leta 2008 z veliko prednostjo premagala poznejšega zmagovalca predsedniških volitev Baracka Obamo.

Hillary Clinton ima pred Sandersom kljub nizu njegovih zmag prepričljivo prednost pred julijsko konvencijo Demokratske stranke v Filadelfiji. Manjka ji le še okrog 100 delegatskih glasov in Sanders bi moral na vseh preostalih strankarskih volitvah do 14. junija osvojiti skoraj 90 odstotkov vseh delegatov, kar je glede na to, da jih delijo proporcionalno, praktično nemogoče. Sanders ima sicer okrog 1.530 glasov, za nominacijo pa je potrebnih 2.382.

Sanders vztraja ....
Demokratskega kandidata bodo volivci in volivke naslednjič spet volili 4. junija na Deviških otokih in Portoriku. 7. junija bo pomemben dan, saj bo na vrsti šest držav, med njimi največja Kalifornija s 548 delegati. Ravno tam je Sanders v torek pred 12.000 navdušenimi podporniki slavil zmago v Oregonu.

Kljub slabim možnostim Sanders vztraja v bitki za nominacijo. Ob tem kritizira medije in analitike, ki so ga že odpisali. "Ne povejte ji tega, ker bo nervozna, ampak mislim, da bomo Hillary Clinton premagali v Kaliforniji," je dejal.

... vodstvo stranke pa je nezadovoljno
Sandersovo vztrajanje v tekmi skrbi demokratsko vodstvo, ki se želi poenotiti za zmagovalko in posvetiti republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu. Prišlo je tudi do napetosti med privrženci Sandersa in vodstvom stranke konec tedna v Nevadi na državni konvenciji, kjer so predsednici stranke Roberti Lange grozili s smrtjo zaradi proceduralnih zapletov. Sanders je sporočil, da so grožnje nesprejemljive, vodstvo stranke pa je napadel, češ da ne spoštuje njegovih podpornikov.

Trump želi enotno podporo stranke
Edini preostali republikanski kandidat Trump se je medtem posvetil poenotenju lastne stranke, znotraj katere ga njeni vidni predstavniki zavračajo. Z Narodnim odborom je podpisal sporazum o skupnem zbiranju denarja za svojo kampanjo.

Kot je poročal Reuters, je Trump v torek sicer napovedal, da se bo kot predsednik pogovarjal s predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom o jedrskem programu. Republikanci, ki so leta 2008 ostro napadali Obamo, ko je napovedal možnost pogovorov z državami, ki jih ZDA označuje za sovražne, kot je Iran, zdaj pravijo, da je Trumpova zamisel dobra.

Demokrati sicer opozarjajo, da se je Trump v svojih izjavah glede zunanje politike bolj ali manj zameril tradicionalnim zaveznikom, hvali pa tradicionalne nasprotnike.

Trump bi se pogovarjal s Kim Džong Unom