Vodja srbske narkomafije je na begu že od leta 2009. Foto: MMC RTV SLO
Vodja srbske narkomafije je na begu že od leta 2009. Foto: MMC RTV SLO

Kot je poročal Blic in za njim vsi srbski mediji, naj bi si podjetja, med njimi PZP Beograd, Mercator S, C Market, Nektar, Luka Beograd in številna druga, denar izposojala od vprašljivih investicijskih skladov, ki so bila povezana s Šarićem, a podjetja niso vedela, da denar pravzaprav prihaja od šefa srbske narkomafije in da so tako sodelovala pri pranju denarja.

Denar naj bi si pri spornih skladih za izgradnjo beograjskega naselja Belvil izposodilo tudi podjetje Delta holding, ki je v lasti Miroslava Miškovića. Policija je namreč odkrila 100 milijonov evrov vredno transakcijo med amsterdamsko podružnico banke Hypo Alpe Adria in podjetjem Blok 67 Associates Beograd, ki je bilo nosilec izgradnje Belvila.

Skladi ponujali najnižje obresti v Evropi
Kot piše B92, sta amsterdamska investicijska sklada RI Eastern European Finance BV in Hypo Netherlands Corporate Finance BV, prek katerih je po prepričanju srbske policije pobegli narkokralj Šarić v Srbiji opral milijardo sedemsto milijonov evrov, ponujala dolgoročne kredite z najnižjo obrestno mero v Evropi, ki je znašala med 1,85 in 2,35 odstotka.

Zaradi tako ugodnih pogojev je kredite prek Šarića med letoma 2006 in 2009 najelo kar 600 srbskih podjetij, ki pa, kot zatrjuje Blic, niso vedela, od koga so kredit najela. Po zakonu ta podjetja ne morejo biti odgovorna za pranje denarja, tudi če se dokaže, da je bil denar, ki so si ga izposodila, umazan. Velikega dela kreditov naj podjetja ne bi nikoli vrnila, po poročanju Blica naj bi šlo v večini primerov za neposredne dogovore, na podlagi katerih je Šarić dobil delež v podjetju, ki je bil zabeležen kot lastništvo banke oz. investicijskega sklada.

Srbska policija je ob tem pojasnila, da podjetja, prek katerih je Šarić pral denar, niso vedela, kakšen denar so si izposodila, predvsem tudi zato, ker je bilo to obdobje, ko je bil Šarić na prostosti, in sodelovanje z njim ni bilo sporno.

Šarić na begu od leta 2009
Darko Šarić je od leta 2009 na begu, po zadnjih podatkih naj bi se skrival v Južnoafriški republiki. Zaradi prodaje mamil in pranja denarja je srbsko tožilstvo proti njemu vložilo pet obtožnic, povezujejo pa ga tudi z več umori v regiji.