Sarkozy vztraja, da ni vedel nič o čezmernem trošenju za njegovo predsedniško kampanjo leta 2012. Na tistih volitvah ga je sicer premagal Francois Hollande. Foto: EPA
Sarkozy vztraja, da ni vedel nič o čezmernem trošenju za njegovo predsedniško kampanjo leta 2012. Na tistih volitvah ga je sicer premagal Francois Hollande. Foto: EPA
Sarkozy v preiskavi zaradi financiranja

Stroški Sarkozyjeve kampanje tistega leta, ko mu sicer ni uspelo biti znova izvoljen, so namreč dvakrat presegali zakonsko mejo. 61-letnega nekdanjega predsednika med letoma 2007 in 2012 so v torek zaslišali na sodišču zaradi računovodskega poneverjanja v podjetju Bygmalion, ki je organiziralo Sarkozyjevo kampanjo leta 2012. Izdatki za kampanjo so zakonsko omejeni na 22,5 milijona evrov, omenjeno podjetje pa je 18,5 milijona evrov namesto organizatorjem kampanje zaračunalo takratni Sarkozyjevi stranki UMP in tako domnevno prikrilo višje izdatke.

Več zaposlenih iz podjetja Bygmalion, med njimi tudi računovodja, in več nekdanjih članov stranke UMP, ki se je pozneje preimenovala v Republikance, je priznalo, da je bila izvedena goljufija, nihče pa ni obtožil nekdanjega francoskega predsednika.

Kot je pokazala preiskava, je Sarkozy sredi marca 2012 v okviru kampanje zahteval organizacijo več dogodkov. Vodja njegove kampanje Guillaume Lambert pa je policiji povedal, da je predsedniškega kandidata opozoril na tveganje, da bi presegli omejitev izdatkov. Septembra lani je Sarkozy policiji med zaslišanjem povedal, da se opozorila ne spominja, in očitke označil za farso. Odgovornost pa očita podjetju Bygmalion in stranki UMP, ki jo je takrat vodil Jean-Francois Cope, katerega prijatelji vodijo Bygmalion. Cope je po očitkih leta 2014 sicer odstopil s položaja, poroča BBC.

Sumljiv tok denarja skozi stranko
Od takrat preiskujejo tudi proračunske izdatke stranke UMP, ki je leta 2012 za kampanjo porabila 13,5 milijona evrov, od teh pa so bila na računu kampanje ugotovljena zgolj sredstva v vrednosti treh milijonov evrov.

Doslej so zaradi goljufije, zlorabe zaupanja ali nezakonitega financiranja kampanje obtožili trinajst uslužbencev Bygmaliona in članov UMP-ja oziroma Republikancev.

Nicolas Sarkozy, ki vztraja pri nedolžnosti, je dobil status pomožne priče glede obtožb o uporabi "ponarejenih dokumentov, prevar in zlorabe zaupanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskava, ki ne pomeni nujno, da bo Sarkozy tudi preganjan, bi lahko ogrozila njegove načrte za ponovni prevzem predsedniškega položaja na volitvah leta 2017.

Sarkozy v preiskavi zaradi financiranja