Nicolas Sarkozy si želi verjetno z novim imenom skriti slabo preteklost stranke UMP, ki je bila vpletena v številne afere in spore v vodstvu stranke. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy si želi verjetno z novim imenom skriti slabo preteklost stranke UMP, ki je bila vpletena v številne afere in spore v vodstvu stranke. Foto: Reuters
Republikanci
Med podporniki nove stranke so bili tudi nekdanja premierja Alain Juppe in Francois Fillon ter Sarkozyjeva žena Carla Bruni. Foto: Reuters

O novem imenu stranke UMP (Union pour un Mouvement Populaire), ki ga je predlagal njen predsednik Nicolas Sarkozy, so člani stranke odločali v četrtek in petek ter s 83 odstotki za podprli spremembo imena. "Republikanci ni le novo ime stranke, ampak predstavlja krik vseh tistih, ki jih skrbi zaton republike, ki smo mu priča vsak dan, in ki se želijo temu nazadovanju odločno zoperstaviti," je o spremembi imena članom stranke povedal Sarkozy.

Člani stranke so imeli danes še kongres, kjer so novo ime z veliko večino tudi potrdili. "Tistim, ki so nam očitali, da smo ukradli ime republikanci, sporočam, da če ga ne bi v zadnjih letih izdali, zapustili in ponižali, ga nam danes ne bi bilo treba ponovno obuditi," je povedal Sarkozy na kongresu. Za novo ime stranke je Sarkozyju že čestitala njegova prijateljica, nemška kanclerka Angela Merkel.

Francozi pravijo: Vsi smo republikanci, ne samo Sarkozy
Strankina in Sarkozyjeva poteza je po vsej Franciji sprožila burno razpravo, kjer so kritiki zagovarjali tezo, da so vsi Francozi republikanci. Kot je pokazala ena izmed raziskav javnega mnenja, naj bi kar 70 odstotkov Francozov in 40 odstotkov privržencev stranke UMP dejalo, da nobena politična stranka nima pravice uporabljati imena republikanci.

V uvodniku priznanega francoskega dnevnika Le Monde so trije novinarji zapisali: "Če smo vsi republikanci, je to zato, ker je republika v Franciji režim, ki spoštuje razlike in pluralnost mnenj. Da Nicolas Sarkozy svoje prijatelje poziva, naj se povežejo z republikanci, kot je sam, z laiki, demokrati, populisti, liberalci, tukaj ni nobene težave. Da pa je Nicolas Sarkozy svojo stranko preimenoval tako, da naj bi predstavljala vse republikance, kot da ne bi bilo drugega od njega samega, je neodgovorno in je velika žalitev."

Nekateri predstavniki levice so novo ime Sarkozyjeve stranke izpodbijali celo na sodišču, češ da so po francoski revoluciji vsi Francozi republikanci, ne samo tisti, ki volijo Sarkozyja. Sodišče je njihovo zahtevo po prepovedi imena že zavrnilo.

Sarkozy ne skriva, da meri na nov predsedniški mandat
Sarkozy, ki je kot predsednik odslužil en mandat, nato pa ga je na volitvah leta 2012 premagal socialist Francois Hollande, ne skriva želje, da bi se za položaj v Elizejski palači znova potegoval leta 2017. Kot kažejo trenutne javnomnenjske raziskave, ima za nov mandat precej možnosti, zato gre preimenovanje stranke zagotovo razumeti tudi v tej smeri, saj se želi Sarkozy odmakniti od številnih afer, ki so UMP pretresale v zadnjih letih.