Satelitski posnetki prikazujejo Belov tempelj pred uničenjem in po njem. Foto: Reuters
Satelitski posnetki prikazujejo Belov tempelj pred uničenjem in po njem. Foto: Reuters
V Siriji uničen še Belov tempelj

Že v ponedeljek smo poročali, da je starodavno Belovo svetišče uničila močna eksplozija, a natančne razsežnosti uničenja niso bile znane. Tempelj, ki je bil posvečen palmirskim bogovom, je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu. Unesco pa je zapisal, da pa je šlo za "eno najpomembnejših verskih stavb 1. stoletja na Vzhodu".

V ponedeljek je vodja oddelka za antične umetnine in muzeje Maamoun Abdulkarim dejal, da je v 2000 let starem Belovem svetišču odjeknila močna eksplozija, a da je prepričan, da je večji del templja ostal nedotaknjen, eden od okoliških prebivalcev pa je razmere opisal kot popolno uničenje, cele naj bi ostale le njegove stene.

Kjer je bil tempelj, ni ostalo nič več
Zdaj je tudi satelitska agencija Združenih narodov Unosat sporočila, da satelitski posnetki dokazujejo, da na kraju, kjer je stal Belov tempelj, ni ostalo praktično nič. "Na žalost posnetki, ki smo jih pridobili, kažejo, da je popolnoma uničeno glavno poslopje templja," je povedal vodja Unosata Einar Bjorgo in dodal, da so bili uničeni tudi številni stebri.

Unosat je v ponedeljek javnosti pokazal tudi posnetke uničenja templja Balšamin, ki so ga skrajneži Islamske države uničili pred dobrim tednom dni, kjer je prav tako razvidno, da je velik del templja močno poškodovan ali popolnoma uničen. Uničenje Balšamina je Unesco označil za vojni zločin.

Starodavno mesto na strateško pomembnem območju
Mesto Palmira, ki ga tamkajšnji prebivalci poznajo tudi pod imenom Tadmur, leži na strateško pomembnem območju na poti med sirsko prestolnico Damask in mestom Deir Ezor na vzhodu Sirije. Islamska država je nadzor nad mestom prevzela maja. Starodavno mesto je bilo pomembno kulturno središče in je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

V Siriji uničen še Belov tempelj