Po oceni nekaterih analitikov naj bi prestolonaslednik Savdske Arabije 32-letni Mohamed bin Salman s protikorupcijsko agendo želel obračunati s svojimi nasprotniki. Foto: Reuters
Po oceni nekaterih analitikov naj bi prestolonaslednik Savdske Arabije 32-letni Mohamed bin Salman s protikorupcijsko agendo želel obračunati s svojimi nasprotniki. Foto: Reuters

Generalni državni tožilec šejk Savd al Mudžib je dejal, da je bilo zaradi sistematične korupcije v zadnjih desetletjih poneverjenih več kot 100 milijard dolarjev. "Dokazi za kazniva dejanja so zelo močni," je pojasnil al Mudžib. Dodal je, da zaradi aretacij poslovno življenje v kraljevini ni ogroženo.

Po podatkih savdskega ministrstvo za informiranje so skupno na zaslišanje povabili 208 posameznikov, od tega so jih sedem izpustili brez obtožnice. Pristojne oblasti naj bi sicer obtoženim zaplenile bančne račune in objavile, da bodo vse premoženje, povezano s korupcijskimi primeri, zasegli kot državno premoženje.

Zgolj utrjevanje moči prestolonaslednika Mohameda bin Salmana?
Boj proti korupciji se je v Savdski Arabiji začel pretekli konec tedna, ko so prijeli več deset princev in vodilnih osebnosti; med njimi je eden od velikih vlagateljev Al Valid bin Talal. Poznavalci menijo, da gre za poskus vplivnega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za utrditev moči oziroma za obračun s potencialno opozicijo. 32-letnik je tudi na čelu na novo ustanovljene protikorupcijske komisije.

Savdska Arabija poziva svoje državljane, naj zapustijo Libanon
Savdska Arabija je v četrtek pozvala svoje državljane, naj zaradi razmer nemudoma zapustijo Libanon, kjer je v soboto odstopil premier Saad Hariri. Hariri, ki ima podporo Riada, je novico o svojem odstopu sporočil v nagovoru, ki ga je prenašala savdska televizija Al Arabija. Kot razlog je navedel pritisk šiitskega gibanja Hezbolah, ki ima podporo Irana, in grožnje s smrtjo. V ponedeljek je Hariri odpotoval v Riad, kjer ga je sprejel savdski kralj Salman. Savdska Arabija in Iran sta sicer regionalna tekmeca in v vojni v Siriji in Jemnu podpirata nasprotujoče si strani.

Macron na obisk v Savdsko Arabijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se mudi na svoji prvi bližnjevzhodni turneji, pa je v Dubaju napovedal, da bo zvečer odpotoval na obisk v Savdsko Arabijo, ki v okviru turneje sicer ni bil predviden. Kot je dejal, bo s savdskim prestolonaslednikom princem Mohamedom bin Salmanom govoril o naraščanju napetosti med Teheranom in Riadom. Govorila bosta tudi o razmerah v Libanonu, kot tudi o razmerah v Jemnu, kjer se soočajo s humanitarno krizo zaradi popolne blokade s strani Riada in njegovih zaveznikov.