Trgovina z obrambno opremo se je lani zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu precej okrepila. Foto: Reuters
Trgovina z obrambno opremo se je lani zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu precej okrepila. Foto: Reuters
Savdska Arabija bo letos za obrambo porabila kar eno sedmino celotnega svetovnega zneska za obrambno opremo. Foto: Reuters

Po podatkih raziskave londonske analitične družbe IHS Jane’s se v svetovnem prometu za obrambo trenutno obrne kar 64,4 milijarde dolarjev. Številko podžigata "rekordno povpraševanje po vojaških letalih, ki zanimajo vzhajajoča gospodarstva, in stopnjevanje regionalnih napetosti na Bližnjem vzhodu in v tihomorski Aziji", je povedal IHS-ov strokovnjak Ben Moores.

Poročilo, ki preučuje obrambni trg 65 držav, razkriva, da je Savdska Arabija leta 2014 porabila več kot 6,4 milijarde dolarjev za obrambno opremo in tako prehitela Indijo s 5,57 milijarde. Savdski uvoz se je v zadnjem letu povečal za 54 odstotkov, po napovedih raziskave pa bo ta bližnjevzhodna kraljevina letos za obrambo porabila kar eno sedmino celotnega svetovnega zneska za obrambno opremo.

Tretja največja uvoznica je Kitajska, ki se je pod vrh zavihtela s petega mesta. "Kitajska še naprej potrebuje rusko pomoč pri zračni vojaški opremi, njen proračun za obrambo bo še naprej naglo rastel," napoveduje IHS.

Raziskava ob tem izpostavlja Južno Korejo, ki bi lahko v azijsko-tihomorski regiji prevzela mesto vodilne pri obrambnem uvozu.

ZDA še naprej največji izvoznik
ZDA ohranjajo svoj položaj največjega izvoznika obrambne opreme oz. orožja na svetu - lani so jo Američani izvozili za 23,7 milijarde in bili s tem krepko pred Rusi z 10 milijardami. "Največji porabnik močnega bližnjevzhodnega trga ostajajo ZDA z 8,4 milijarde bližnjevzhodnih izvozov v letu 2014. Za primerjavo: leta 2013 je ta številka znašala 6 milijard," piše v poročilu.

A kljub visoki uvrstitvi Rusije, za katero se lahko zahvali za 2,3 milijarde izvoza Kitajski, ji raziskava napoveduje težje čase. "Za leto 2015, ko se končajo številni večji programi, ji napovedujejo padec izvoza, ki bi ga lahko zahodne protiruske sankcije še pospešile," piše. "Poleg tega bo padec cen nafte prav gotovo usodno prizadel nekatere vodilne ruske stranke, kot sta Venezuela in Iran."

Tretja največja izvoznica je bila Francija (4,9 milijarde), sledita ji Velika Britanija (4,1 milijarde) in Nemčija (3,5 milijarde).