Savdska Arabija je po številu usmrtitev tretja - za Kitajsko in Iranom. Foto: Reuters
Savdska Arabija je po številu usmrtitev tretja - za Kitajsko in Iranom. Foto: Reuters
Večino usmrtitev izvedejo z obglavljanjem. Foto: Reuters
Kot opozarja AI, so sojenja pogosto krivična, na smrt pa obsodijo tudi za prekrške, ki drugod po svetu ne veljajo za kaznive. Foto: Reuters

Kot v svojem poročilu navaja organizacija Amnesty International (AI), savdske oblasti zdaj usmrtijo po enega človeka na dva dni, med usmrčenimi pa so tudi taki, ki v času prekrška še niso bili polnoletni, in duševni bolniki.

Po podatkih Amnestyja se je število usmrtitev nenadoma povzpelo avgusta lani, pod novim kraljem Salmanom, ki je januarja nasledil svojega pokojnega brata Abdulaha, pa je število usmrtitev samo še naraščalo.

Od januarja leta 1985 je bilo v Savdski Arabiji usmrčenih najmanj 2.208 ljudi, od tega skoraj polovica tujih državljanov, ki so zaradi ksenofobnih predsodkov in slabega razumevanja arabščine, da bi razumeli postopke, še posebej na udaru.

28 odstotkov jih je bilo usmrčenih zaradi obtožb, povezanih z mamili, smrtne kazni pa so sodniki dosojali tudi za manj hude zločine oz. celo za take, ki po mednarodnih standardih niti ne veljajo za nezakonite (prešuštvo, cerkveno odpadništvo, čarovništvo).

Pristranska sojenja
"Uporaba smrtne kazni je grozovita v vseh okoliščinah, še posebej obsojanja vredna pa je, ko se jo aplicira arbitrarno po očitno krivičnih sodnih procesih," je povedal Said Boumedouha, direktor AI-ja za Bližnji vzhod, ki je savdski pravosodni sistem označil za "skrajno pomanjkljivega". "Namesto da branijo grozljivo savdsko statistiko, bi morale oblasti nujno uvesti uradni moratorij na usmrtitve, pri vseh kazenskih primerih pa implementirati mednarodne standarde pravičnega sojenja."

Po podatkih AI-ja je Savdska Arabija večino usmrtitev izvedla z obglavljenjem, nekaj obsojencev pa so usmrtili pred strelskim vodom. Kljub pozivom Združenih narodov, naj oblasti ustavijo javne usmrtitve, pa so številne obsojence obglavili na mestnih trgih ali drugih javno dostopnih krajih. V nekaterih primerih so posmrtne ostanke usmrčenih celo javno razstavili, v opozorilo drugim.

Izsiljena priznanja in sojenje brez zagovornika
AI v svojem poročilu izpostavlja dva nedavna primera smrtne obsodbe, kjer je bila očitna kršitev mednarodnih standardov in zakonov, vključno s konvencijami, ki jih je podpisala tudi Savdska Arabija. Maja lani je sodišče v Džedi obsodilo na smrt Alija Mohameda Bakirja Al Nimra, ki mu je bilo komaj 16 let, ko je bil obtožen protivladnih protestov, napada na varnostne sile in oboroženega ropa. Po navedbah AI-ja so Al Nimra obsodili predvsem na podlagi podpisanega "priznanja", ki naj bi ga izsilili z mučenjem.

Aprila letos pa je kraljevina usmrtila indonezijsko mamo dveh otrok, hišno pomočnico, obtoženo umora svojega delodajalca. Čeprav so celo varnostne sile menile, da Siti Zainab Binti Duhri Rupa trpi za resno duševno boleznijo, so jo leta 1999 zaslišali in prisilili k priznanju, pri čemer med celotnim priporom in sojenjem ni imela pravnega zastopnika. Savdske oblasti so v nekaterih primerih obsojencem in njihovim svojcem dejale, da se bodo njihovi primeri samo še dodatno zapletli oz. ne bodo imeli možnosti pomilostitve, če bodo skušali stopiti v stik z mednarodnimi organizacijami.

AI je svoje poročilo Ubijanje v imenu pravice: smrtna kazen v Savdski Arabiji pripravil s pomočjo pogovorov z obsojenimi na smrt, njihovimi pravnimi zastopniki in svojci ter z analizo pravne dokumentacije, vladnih sporočil za javnost in poročil lokalnih medijev.

Savdska Arabija je po številu usmrtitev sicer tretja na svetu - za Kitajsko in Iranom, a pred Irakom in ZDA.