Šejk Nimr je užival visok ugled znotraj (šiitske) muslimanske skupnosti, zlasti v zalivskih državah, kjer dvanajstniški šiiti kljub lokalni večini ne morejo do vladnih položajev. Foto: Reuters
Šejk Nimr je užival visok ugled znotraj (šiitske) muslimanske skupnosti, zlasti v zalivskih državah, kjer dvanajstniški šiiti kljub lokalni večini ne morejo do vladnih položajev. Foto: Reuters
Šejk Nimr Al Nimr
Šejk Nimr Al Nimr uživa ugled in podporo zlasti med mladimi šiiti na vzhodu Savdske Arabije, kjer je verska manjšina zapostavljena, mladim pa so številne karierne poti omejene ali zaprte. Vahabistični režim Savdske Arabije namreč na lastne šiite gleda kot "peto kolono" Irana, s katerim se Riad bojuje za prevlado v Zalivu - v Siriji in Jemnu med regionalnima silama dejansko že poteka vojni spopad. Foto: Reuters

Zatirani bi se morali združiti proti zatiralcem, namesto da postanejo orodje v rokah zatiralcev. Družina Kalifa je zatiralska, a suniti niso odgovorni za njihova dejanja. To niso suniti, to so tirani. Družina Asadov je zatiralska in šiizem ni odgovoren za njihova dejanja. Nikoli ne brani zatiralcev. Nikoli ni upravičeno, da zatirani brani zatiralca drugih.

Vodilo in poziv usmrčenega šejka Nimra Al Nimra ob arabski pomladi.
"Pojdite k vragu!" Protest ob usmrtitvi šiitskega klerika Nimr al Nimra
Po usmrtitvi vplivnega klerika sporočilo iz protesta v Bahrajnu povzema misli zalivskih šiitov, ki tiranom sporočajo: "Pojdite k vragu!" Foto: Reuters

Bog blagoslovi tvojo dušo, šejk Nimr Al Nimr. Umrl si kot mučenik vesti.

Muslimanski prodemokratični aktivist Ijad El Bagdadi
Šejkova aretacija je sprožila več dni protestov po državi. Zdaj regija čaka na odziv šiitske avtohtone večine v savdski pokrajini Katifa, kjer je tudi večina savdskih naftnih in plinskih nahajališč. Foto: Reuters

Sojenja Al Nimru in drugim so bila na eni strani spolitizirana, na drugi strani pa skrajno nepoštena, saj so bili surovo kršeni mednarodni standardi poštenega sojenja.

Amnesty International
Šiitski protestniki so pred savdskim veleposlaništvom v Sani v Jemnu oktobra 2014 takole pospremili šejkovo smrtno obsodbo. Foto: Reuters
savdski majorgeneral Mansour Al-Turk
Savdska Arabija je sočasno po državi 2. januarja usmrtila 47 "teroristov": ob štirih šiitih so veliko večino usmrčenih predstavljali sunitski pripadniki Al Kaide. O sami verodostojnosti obtožb in pravičnosti sojenja je nemogoče govoriti, saj je šlo za tajna sojenja s številnimi omejitvami za obrambo. Foto: Reuters
Savdska usmrtitev šiitskega klerika razburja svet

59-letni šejk Nimr Al Nimr je bil glasen kritik Al Saudove sunitske dinastije in podpornik množičnih protivladnih protestov, ki so izbruhnili leta 2011 v sklopu t. i. arabske pomladi v z nafto bogati Vzhodni provinci, kjer se šiitska manjšina že dolgo pritožuje zaradi marginalizacije.

Duhovni vodja arabske pomladi v Savdski Arabiji
Usmrčeni šiitski voditelj je veljal za neodvisnega teologa, ki je črpal iz tradicije šiitske dvanajstniške večine ob Perzijskem zalivu. Ob izbruhu arabske pomladi je bil na čelu pozivov k reformam, odpravi diskriminacije šiitov v Savdski državi in vpeljavi pravih demokratičnih volitev. Sočasno je odločno podprl tako proteste šiitske večine v Bahrajnu proti sunitski vladajoči družini Kalifa kot tudi revolucijo v Siriji proti Asadovemu režimu, kjer imajo ključno vlogo šiitski alaviti.

V Nimrovem Katifu mirni protesti
Iz šiitskih vzhodnih predelov Savdske Arabije že poročajo o protestnih shodih. Po podatkih Reutersa je sicer močno povečana prisotnost različnih varnostnih sil, zlasti v pokrajini Katifa, od koder je bil doma šejk Al Nimr. Ravno v Katifu pa je več sto moških že protestiralo in skandiralo po ulicah "dol z Al Saudi" ter ponavljalo geslo arabske pomladi "režim mora pasti".

Za zvečer ob 20. uri po krajevnem času je bil v polmilijonskem Katifu napovedan množičen protestni shod, ki se ga je udeležilo več desettisoč ljudi. Po zapisih na družbenih omrežjih so varnostne sile varovale vladne ustanove, medtem ko je množica šiitov mirno protestirala po ulicah. Po prvih podatkih pri tem ni bilo incidentov, saj so jezni protestniki spoštovali željo družine usmrčenega klerika.

Usmrtitev obudila vzklik "režim mora pasti"
Aretacija šejka Nimra leta 2012, med katero ga je policija tudi ustrelila v nogo, je sprožila več dni protestov po državi, v katerih so bili ubiti trije ljudje. Al Nimra so obtožili "podžiganja nemirov", sam pa je v znak protesta v zaporu začel gladovno stavko. Ko je bil zaprt, je njegova žena umrla v bolnišnici v New Yorku, oktobra 2014 pa je sodišče 55-letnega Al Nimra kot terorista obsodilo na smrt. Kot vzrok so navedli, da je obsojenec lobiral za "tuje vmešavanje" v Savdski Arabiji, da se je "upiral svojim vladarjem" in da je "dvignil orožje nad varnostne sile", s čimer je v očeh drakonske protiteroristične zakonodaje postal terorist.

Iran opozarja regionalne tekmece
Iz organizacije Amnesty International so takrat sporočili, da je Al Nimrova smrtna kazen "del kampanje savdskih oblasti, da bi zatrle vsako nestrinjanje, vključno s tistimi, ki branijo pravice šiitske skupnosti v državi".

Šiitski Iran, glavni regionalni tekmec sunitske Savdske Arabije, je predtem opozarjal, da bi usmrtitev šejka Al Nimra Savdsko Arabijo "drago stala". Savdske oblasti zanikajo diskriminiranje šiitov in krivijo Iran za podžiganje nemirov.

V Iranu že gori savdski konzulat
Iran se je na usmrtitev že ostro odzval. Ugledni klerik s tesnimi vezmi z iransko vlado je napovedal, da bodo povračilni ukrepi zaradi Al Nimrove usmrtitve tako siloviti, da bodo strmoglavili vladajočo savdsko družino. Iranske oblasti so tako na odgovor poklicale vodjo diplomatskih poslov Savdske Arabije v Teheranu. Za enak povračilni ukrep so se odločili v Riadu, kjer so na zagovor poklicali vodilnega iranskega diplomata.

"Nimam nobenega dvoma, da bo ta čista kri umazala ovratnik hiše Sauda in jih zgodovinsko izbrisala," je dejal ajatola Ahmad Hatami, član sveta strokovnjakov. "Zločin usmrtitve šejka Nimra je del zločinskega vzorca te izdajalske družine ... Islamski svet se bo uprl in obsodil ta zloglasni režim, kolikor se le da."

V mestu Kum, versko-izobraževalnem središču dvanajstniškega šiizma, so se že začele množične demonstracije proti Savdski Arabiji. V mestu Mašhad na severovzhodu Irana so tako protestniki zažgali savdski konzulat, predtem z njega strgali savdsko zastavo in jo raztrgali. Tudi v Teheranu naj bi protestniki vdrli v veleposlaništvo Savdske Arabije in začeli požigati, vendar jih je policija razgnala, poroča Reuters.

Iračani napovedujejo protiukrepe
V Iraku so vsi vodilni šiitski kleriki prav tako obsodili usmrtitev uglednega klerika. Najbolj odmeva obsodba ajatole Sistanija, ki je posvaril Savdijce pred rušenjem lastne hiše. Politične stranke tako od vlade Haiderja Abadija zahtevajo ukrepe in omejitev ali celo prekinitev političnih odnosov s Savdsko Arabijo.

Iraški premier Abadi se je nato pričakovano hitro odvzal in zapisal: "Kršitev človekovih pravic vodi k povračilom proti varnosti, stabilnosti in družbenim vezem ljudi v regiji." Abadi je poudaril, da bo usmrtitev vodila samo še k večjemu uničenju in nemirom na Bližnjem in Srednjem vzhodu.

Protesti tako potekajo že po več iraških mestih, zlasti v svetih mestih Karbala in Nadžaf. Po družbenih omrežjih prihajajo podobe protestov in spopadov s policijo iz Bahrajna. Tamkajšnja vlada družine Kalifa je medtem usmrtitve označila za "nujen ukrep" pri "soočanju z nasiljem in ekstremizmom".

Ogorčenje vseh lokalnih nasprotnikov Savdov
Libanonski vrhovni šiitski svet je v svoji obsodbi usmrtitve označil za "veliko napako". "Usmrtitev šejka Nimra je bila usmrtitev razuma, zmernosti in dialoga," je v izjavi zapisal podpredsednik sveta šejk Abdel Amir Kabalan. Ostro se je odzval tudi Hezbolah, ki je usmrtitev označil za zločin in zahteva ostro obsodbo sveta. Jemenski hutijevski uporniki so šejka označili za "svetega bojevnika", usmrtitev pa za grobo kršitev človekovih pravic.

Zato pa je brat usmrčenega Mohamed Al Nirm ubral spravnejše tone. "Naša družina je šokirana nad novico o bratovi usmrtitvi. Šejk Nimr je užival visok ugled v svoji skupnosti in znotraj muslimanske družbe na splošno in ne dvomim, da odziv bo. Upamo pa, da bo ta ostal v miroljubnih okvirih. Dovolj je prelivanja krvi," je povedal za Reuters.
V enem dnevu obglavili 47 obsojencev
Savdska Arabija je izvedla napovedane množične usmrtitve v enem samem dnevu. Po uradnih podatkih je bilo tako na 12 mestih po državi obglavljenih 47 ljudi, ob šejku Al Nimru še trije šiitski aktivisti. Med njimi ni Al Nimrovega nečaka Alija Al Nimra, ki je bil ob aretaciji mladoleten in ostaja med čakajočimi na izvršbo smrtne kazni.

Med preostalimi so prevladovali suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida. Med njimi sta bila tudi dva tujca: Egipčan in Čadovec. Usmrtitve je medtem pričakovano blagoslovil vrhovni mufti Abdulaziz Al Šejk, ki je usmrtitve označil kot "dejanje milosti zapornikom". Savdska Arabija je sicer lani izvedla 153 usmrtitev, s čimer so postavili rekord zadnjih 20 let. Največ usmrtitev na svetu sicer izvede Kitajska (prek tisoč), pred Savdsko Arabijo pa je le njen največji rival Iran, ki je v letu 2015 uradno usmrtil 289 ljudi.

Bo Zahod znova molčal in gledal stran?
Na nevarno prilivanje ognja na sod smodnika se počasi, a samo neuradno odziva tudi Zahod, ki sicer tradicionalno že desetletja podpira in goji tesno zavezništvo s Savdsko Arabijo, kljub njeni skrajni interpretaciji islama - vahabizmu, po katerem so šiiti odpadniki.

Nemško zunanje ministrstvo je tako za Reuters komentiralo: "Usmrtitev Nimra Al Nimra krepi naše že obstoječe skrbi zaradi naraščajočih napetosti in poglabljanja razdora v regiji."

Francija, Velika Britanija in predvsem Združene države Amerike so najtesnejše zaveznice Savdove kraljeve družine, kateri prodajajo za milijarde evrov orožja, hkrati pa molčijo in gledajo stran ob ekscesih v mračnjaški monarhiji.

EU obsodila usmrtitve in sporna sojenja
Zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je v odzivu izpostavila, da je EU proti smrtni kazni, še posebej proti množičnim usmrtitvam. "Obstajajo resni pomisleki, še posebej glede pravice do svobodnega izražanja mnenja," je ob usmrtitvi Al Nimra dejala Mogherinijeva. Opozorila je tudi, da ta primer lahko okrepi verske napetosti, ki so regiji doslej povzročile že veliko gorja.

Zatirani bi se morali združiti proti zatiralcem, namesto da postanejo orodje v rokah zatiralcev. Družina Kalifa je zatiralska, a suniti niso odgovorni za njihova dejanja. To niso suniti, to so tirani. Družina Asadov je zatiralska in šiizem ni odgovoren za njihova dejanja. Nikoli ne brani zatiralcev. Nikoli ni upravičeno, da zatirani brani zatiralca drugih.

Vodilo in poziv usmrčenega šejka Nimra Al Nimra ob arabski pomladi.

Bog blagoslovi tvojo dušo, šejk Nimr Al Nimr. Umrl si kot mučenik vesti.

Muslimanski prodemokratični aktivist Ijad El Bagdadi

Sojenja Al Nimru in drugim so bila na eni strani spolitizirana, na drugi strani pa skrajno nepoštena, saj so bili surovo kršeni mednarodni standardi poštenega sojenja.

Amnesty International
Savdska usmrtitev šiitskega klerika razburja svet