Islamska država je v zadnjih tednih postala samozadostna, saj je v Mosulu zaplenila več sto milijonov evrov gotovine, na zasedenem območju učinkovito pobira davke, predvsem pa na črnem trgu vneto prodajajo nafto, plin in moko. Foto: Reuters
Islamska država je v zadnjih tednih postala samozadostna, saj je v Mosulu zaplenila več sto milijonov evrov gotovine, na zasedenem območju učinkovito pobira davke, predvsem pa na črnem trgu vneto prodajajo nafto, plin in moko. Foto: Reuters
Kralj Abdulah
Savdski kralj Abdulah je neposredno pozval ZDA in druge zahodne sile k posredovanju proti Islamski državi, ki je med drugim imela korist ravno s pošiljkami orožja in denarja, ki so jih Savdijci pošiljali vsem sirskim upornikom. Foto: Reuters
Sorodniki obglavljenega libanonskega vojaka Alija al Sajeda
Islamska država je znova objavila video obglavljanja - tokrat je bil žrtev libanonski vojak Ali Al Sajed. IS je pred časom zajel 19 vojakov, zdaj pa je objavil posnetek usmrtitve mladeniča. Foto: Reuters

Kralj Savdske Arabije je v petek v Džedi sprejel veleposlanike tujih držav in pri tem neposredno posvaril in pozval Zahod, da se sooči z nevarnostjo samooklicane Islamske države, ki je z bliskovitimi osvojitvami v Iraku in Siriji pretresla razmerja moči na nemirnem Bližnjem vzhodu.

Kralj pričakuje hitro uporabo sile
"Terorizem ne pozna meja in bi lahko prizadel številne države, ki ne ležijo na Bližnjem vzhodu,"
je opozoril kralj Abdulah in veleposlanike pozval, naj svojim voditeljem posredujejo naslednje sporočilo: "Terorizmu se uprite s silo, razumom in ustrezno hitro!"

Savdska Arabija je tesen zaveznik ZDA, a hkrati velja za središče predvsem finančne podpore različnim islamističnim gibanjem. Zahodne obveščevalne službe so večkrat opozorili, da podpora prihaja tudi iz krogov razvejane kraljeve družine, pred meseci pa je tudi sam Riad priznal, da so posamezni državljani finančno podpirali delovanje Isisa.

Finančna podpora že mesece kazniva
A skrajni sunitsko-selafistični Isis, ki je pred dvema mesecema razglasil kalifat, je zdaj na seznamu terorističnih organizacij, od marca pa je financiranje tudi kaznivo dejanje v Savdski Arabiji. Na pobudo kralja Abdulaha se je v Džedi začel vrh zasedanje sveta zalivskih držav, kjer bodo obravnavali tudi skupni nastop proti samooklicani Islamski državi, ki ne priznava obstoječih državnih meja.

Kerry v Timesu za najširšo koalicijo
Ameriški državni sekretar John Kerry se je medtem zavzel za "globalno koalicijo" v boju proti islamskim skrajnežem. V prispevku za ameriški časopis New York Times, objavljenem nekaj dni pred vrhom Nata, poziva k "usklajenemu odgovoru pod vodstvom ZDA in s kar najširšo koalicijo držav". Kerryjev poziv prihaja po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama priznal, da nima prave strategije za spopad s problematiko Islamske države.

"Za soočenje z nihilistično in genocidno agendo islamskih skrajnežev potrebujemo globalno koalicijo, ki bo uporabila politična, humanitarna, ekonomska, pravna in obveščevalna sredstva v podporo vojaški sili," je v prispevku zapisal Kerry.

V ozadju že sodelovanje med ZDA in Damaskom?
ZDA sicer že od začetka avgusta izvajajo letalske napade na islamiste v Iraku, medtem ko se za podoben ukrep v Siriji niso odločili. V Iraku so napredovanje IS-ja zaustavili Kurdi, ki so jih zahodne države na hitro oborožile. Na drugi strani Sirija sicer sporoča, da je pripravljen sodelovati v boju proti skrajnežem, a mora biti kakršna koli vojaška akcija na sirskem ozemlju usklajena.

Slednje predstavlja težavo za Washington, ki je dolgo podpiral upornike proti režimu Bašarja Al Asada, obenem pa režim obtožuje hudih zlorab človekovih pravic ter celo uporabe kemičnega orožja. Več mednarodnih medijev je medtem pridobilo informacije, da sicer že poteka neformalna izmenjava podatkov, po katerem sirske vladne sile po kanalih iz Bagdada dobivajo satelitske slike s položaji Isisa.

Novi napadi na modre čelade na Golanu
Sirski uporniki iz vrst skrajne Fronte al Nusra, ki ostaja Al Kaidi zvesta skupina, so napadli pripadnike mirovnih sil Združenih narodov na Golanu. Streljanje na dve oporišči se je začelo zgodaj zjutraj, po trditvah filipinske vojske pa so vsi filipinski vojaki nepoškodovani.

Medtem ko je 30 pripadnikom mirovnih sil uspelo zapustiti eno taborišče, je bilo okoli 40 vojakov iz drugega vključenih v večurni strelski obračun z uporniki, nakar so se le uspeli rešiti iz obkoljene baze brez žrtev. Fronta al Nusra sicer že od četrtka zadržujejo 44 pripadnikov mirovnih sil s Fidžija, ujeli pa so tudi 72 filipinskih vojakov. Undof je na območju Golanske planote prisoten že od leta 1974 in nadzira premirje med Izraelom in Sirijo.