Predsednik nemških socialdemokratov Martin Schulz se bo na septembrskih volitvah za kanclerski položaj potegoval z Macronovo proevropsko taktiko. Foto: Reuters
Predsednik nemških socialdemokratov Martin Schulz se bo na septembrskih volitvah za kanclerski položaj potegoval z Macronovo proevropsko taktiko. Foto: Reuters
Martin Schulz
Martin Schulz meni, da Evropa potrebuje nov zanos. Foto: Reuters

Macronova zmaga je pokazala, da proevropska kampanja lahko deluje, je dejal Schulz po zadnjem porazu njegovih socialdemokratov na deželnih volitvah.

Nemški socialdemokrati (SPD) so sicer na zadnjih deželnih volitvah v najštevilčnejši nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija doživeli že tretji poraz proti Krščanskodemokratski uniji (CDU) Merklove.

"Potrebujemo močno spodbudo za Evropo, ki bo prinesla nov zanos," je Schulz povedal za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung in napovedal, da bo za svojo kampanjo posnemal Macronov model.

V drugem krogu francoskih predsedniških volitev je Macron v nasprotju s protievropsko retoriko Marine Le Pen ves čas podpiral močno in združeno Evropo.

Za skupni evropski proračun
Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Schulz, ki je bil januarja letos izbran za voditelja SPD-ja, je ves čas izražal podporo Macornovi ideji skupnega proračuna evroskupine, s katerim bi se lahko članice skupno lotile gospodarske rasti znotraj evroobmočja in ustvarile nova delovna mesta.

Proti skupnemu evrskemu dolgu
Hkrati je nedvoumno zavrnil idejo evroobveznic oziroma skupnega evrskega dolga. Nemčija se namreč boji, da bi morala finančno podpirati države, ki zavračajo reforme.

Schulz meni, da evropski sporazumi ne dopuščajo podvrženosti skupnim dolgovom. "Namesto fantomskih debat glede prestrukturiranja dolga bi se morali osredotočiti na pogovore o tem, kako doseči višjo rast in spodbuditi investicije po Evropi," meni Schulz.

Macron in Merklova za tesno sodelovanje
Macron in Merklova sta se v ponedeljek dogovorila za tesno sodelovanje med državama in se zavzela za načrtovane reforme Evropske unije.

Schulz je ob prevzemu SPD-ja priljubljenost stranke glede na javnomnenjske ankete sicer dvignil za okoli 10 odstotnih točk, vendar stranka v zadnjem času podporo spet izgublja - trenutno za CDU-jem zaostajajo za od osem do deset odstotnih točk.