Nad Browna se zgrinjajo črni oblaki. Foto: EPA
Nad Browna se zgrinjajo črni oblaki. Foto: EPA
Velika Britanija
Mnogi napovedujejo padec Brownove vlade. Nekateri imajo že svoje izbrance za nove ministre kot je prikazano na sliki. Foto: EPA
Kriza britanske vlade

Priznal je, da so laburisti na četrtkovih volitvah v Evropski parlament in lokalnih volitvah v Angliji sicer doživeli "boleč poraz", a to še ni razlog, da bi zapustil svoj položaj.

"Če ne bi verjel, da sem prava oseba za vodenje prave ekipe , potem ne bi stal tukaj," je dejal Brown. V odgovoru na vladno krizo je premier napovedal uvedbo regulativnega organa, ki bo nadzoroval stroške poslancev, objavil je tudi spremembe v vladi.


Ob tem je poudaril, da so dogodki zadnjih dni predvsem preizkus "tako mojih živcev kot živce vlade in države".

Na mesto obrambnega ministra Johna Huttona, ki je odstopil danes, je Brown imenoval Boba Ainswortha. Na mesto prometnega ministra Geoffa Hoona, ki je prav tako odstopil danes, je imenoval Andrewa Adonisa. Na mesto ministra za delo Jamesa Purnella, ki je odstopno izjavo poslal v četrtek, je imenoval Yverre Cooper.

Med laburističnimi poslanci naj bi že začela krožiti peticija s pozivom k odstopu Gordona Browna. Tudi vodja konservativcev David Cameron je že pozval k spložnim volitvam, saj "laburistična vlada razpada pred očmi vseh."

Podpora laburistom je izgubila zaupanje volivcev, ko so na dan prišle zahteve poslancev za povrnitev stroškov in razsipanje davkoplačevalskega denarja. Škandal, ki je izbruhnil pred slabim mesecem, je že odnesel stolček 13 poslancem iz vrst laburistov in konservativcev. Veliko Britanijo pretresa tuda huda gospodarska kriza, katero Brownovi vladi še ni uspelo "ukrotiti".

K. Š.

Kriza britanske vlade