V ponedeljek se bodo šole in vrtci znova odprli. Foto: Reuters
V ponedeljek se bodo šole in vrtci znova odprli. Foto: Reuters

Abraimija, ki so mu začasni pripor zdaj podaljšali za en mesec, so belgijske oblasti obdolžile vpletenosti v teroristične dejavnosti, ker sumijo, da je Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca in domnevnega stratega napadov, ki je še vedno na begu, prevažal po Bruslju dan po napadih oziroma pozneje. V njegovem avtomobilu so našli dve strelni orožji in krvave sledi, poročajo belgijski mediji.

Abraimijev odvetnik Sokol Vljahen v zagovor svoje stranke pravi, da je Salaha in njegovega brata Brahima, ki se je 13. novembra razstrelil v Parizu, poznala le na videz, ker so živeli v isti četrti.

Več o postopkih v povezavi s preostalimi štirimi pridržanimi bo po navedbah belgijskih medijev znano v petek. Belgijske oblasti sicer še iščejo okoli 10 oseb, ki bi lahko izvedle napade s težkim orožjem in samomorilskimi bombami, podobne napadom v Parizu, je povedal belgijski zunanji minister Didier Reynders.

Nazaj v stare tirnice
Kljub najvišji stopnji teroristične ogroženosti se življenje v Bruslju vrača v ustaljene tirnice. Ob dodatnih varnostnih ukrepih so znova odprli vrtce in šole, ki jih varuje približno 300 policistov. Znova obratujejo tudi nekatere postaje podzemne železnice, kjer so za dodatno varnost namestili 200 vojakov.

Državni sekretar za azil in migracije Theo Francken pa je zanikal navedbe tujih medijev, da je morebitne teroristične kandidate najti v sprejemnih centrih za prosilce za azil.