V zadnjih mesecih se vrstijo incidenti v tibetanskih okrožjih, najbolj napeto je v goratem zahodu Sečuana. Foto: EPA
V zadnjih mesecih se vrstijo incidenti v tibetanskih okrožjih, najbolj napeto je v goratem zahodu Sečuana. Foto: EPA
Tibet
Tibetanska vlada v izgnanstvu že leta ponuja Pekingu neposredna pogajanja, ki pa jih Kitajci vztrajno zavračajo. Foto: Reuters

Tibetanski premier vlade v izgnanstvu Lobsang Sangaj je mednarodno skupnost pozval k posredovanju. "Mednarodna skupnost ne more ostati pasivna in mora posredovati ter preprečiti novo prelivanje krvi," je poudaril Sangaj, ki vodi vlado v izgnanstvu v Dharamsali na severu Indije.

Po podatkih organizacije Free Tibet so v torek v okrožju Seda v tibetanski prefekturi Ganzi v provinci Sečuan kitajski policisti streljali na tibetanske protestnike, ki so demonstrirali proti verskemu zatiranju. Ubili so najmanj dva protestnika, več pa ranili. V ponedeljek naj bi ubili enega.

Dva krvava incidenta v Sečuanu
Tamkajšnje oblasti so poročale o enem mrtvem, potem ko je policija streljala na izgrednike, ki so v torek napadli policijsko postajo v Sedi, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua. Ameriški Radio Svobodna Azija, ki navaja tamkajšnje vire, pa je poročal, da je bilo ubitih do pet Tibetancev, 40 pa je bilo huje ranjenih.

Nasilje je izbruhnilo dan po tem, ko so bili v streljanju policije na protestnike v okrožju Luhuo v isti prefekturi Ganzi v ponedeljek ubiti trije protestniki. Po oceni Sangaja "molk mednarodne skupnosti pošilja jasen signal Kitajski, da so njeni represivni in nasilni ukrepi za ureditev napetosti v tibetanski pokrajini sprejemljivi".

Informacijska zapora zahodnega Sečuana
Gre za najhujše nasilje od uporov leta 2008 v kitajski avtonomni pokrajini Tibet. Uradni Peking je obtožil separatistične protibetanske skupine iz tujine, da želijo destabilizirati kitajske oblasti, ter poudaril, da jim to ne bo uspelo. ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi nasilja.

Po tamkajšnjih podatkih so na območjih nemirov, ki se širijo, oblasti omejile gibanje in komunikacijo ter območje zaprle. Informacije je sicer težko neodvisno preveriti, saj imajo tuji mediji na območje le redko dostop. V večjem predelu Sečuana, ki meji na Tibet, Tibetanci predstavljajo večinsko prebivalstvo.

Od marca lani se je v Sečuanu zgodila večina od 16 primerov samosežiga ali poskusov samosežigov budističnih redovnic in menihov, ki so s tem protestirali proti zatiranju njihovih verskih svoboščin in kulture.