Nemški notranji minister Horst Seeehofer in kanclerka Angela Merkel. Seehofer zahteva strožji nadzor na meji in obširnejše zavračanje migrantov. Foto: EPA
Nemški notranji minister Horst Seeehofer in kanclerka Angela Merkel. Seehofer zahteva strožji nadzor na meji in obširnejše zavračanje migrantov. Foto: EPA
Wolfgang Schäuble
Napetosti med CDU-jem in CSU-jem, ki so nastale zaradi migracij, je blažil tudi predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble. Foto: EPA
Giuseppe Conte in Angela Merkel
Novi italijanski premier Giuseppe Conte se je v Berlinu srečal z Merklovo. Foto: EPA
Merklova ima 14 dni za rešitev migrantskega vprašanja
Seehofer in Merklova zaenkrat zgladila spor glede migracij

Seehofer pa je vztrajal pri zaostritvi nadzora na meji, ko je dejal, da bo ob prihodu v Berlin nemški zvezni policiji ukazal, naj v državo ne spustijo več ljudi, ki imajo prepoved vstopa ali prebivanja v Nemčiji. "V bistvu je to škandal," je Seehofer komentiral v Münchnu, da v državo še vedno spuščajo tujce, ki so jim to že prepovedali.

V stranki Krščansko-socialne unije (CSU) so se že pred tem strinjali, da bodo obširneje začeli zavračati prebežnike po vrhu EU-ja, ki bo 28. in 29. junija, če nemški kanclerki Angeli Merkel ne bo uspelo doseči evropske rešitve. Seehofer je pripomnil, da CSU na tem področju podpira vsako evropsko rešitev in tudi prizadevanja za sklenitev dogovora. Merklovi je dal še dva tedna časa, da poišče skupno evropsko rešitev. Kanclerka je že sprejela njegov rok.

Merklova zavrača samodejno zavračanje migrantov na meji
Merklova je pred novinarje v Berlinu stopila ob 14.00 in v odzivu na stališče CSU-ja poudarila, da si ne želi enostranskih rešitev, ampak da je treba urediti migracijsko politiko v sodelovanju z evropskimi partnerji. Dodatno je zavrnila kakršno koli samodejno zavračanje migrantov na meji. Če bi zavračali na meji vse migrante, ki so že registrirani v drugih državah članicah EU-ja, bi lahko povzročili "negativni učinek domin", je dodala.

Pojasnila je, da je že dobila podporo CDU-ja, da se na vrhu EU-ja konec meseca z evropskimi partnerji pogaja o dvostranskih dogovorih, ki bi lahko prinesli rešitev glede migracijskega vprašanja, ki tako razburja CSU. Kot je dodala, se zaveda, da med članicami EU-ja ni enotnosti glede skupne azilne politike, a bo vseeno poskušala doseči nekatere dogovore. "To niso lahke naloge," je povedala.

Bo Nemčija plačala državam, ki bodo sprejele migrante?
Ob tem je kot primer navedla dogovor EU-ja glede migrantov s Turčijo, kjer je Ankara v zameno za nastanitev beguncev zahtevala finančno pomoč za njihovo oskrbo. Nekateri mediji že domnevajo, da bo Nemčija morda pripravljena finančno podpreti države, ki bodo nazaj sprejele migrante, ki so tam že zaprosili za azil.

Koalicijski socialdemokrati SPD se medtem zavzemajo za "močno in združeno Evropo", je povedal generalni sekretar stranke Lars Klingbeil. Na njihovem sedežu v Berlinu so tako danes namesto strankarske zastave izobesili evropsko.

Merklova in Conte za okrepitev zunanjih meja EU
Pozno popoldne se je Merklova v Berlinu srečala še z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem, s katerim sta govorila predvsem o tem, kako bi se lahko begunske krize lotili že v Severni Afriki, predvsem v Libiji. Kot je dejala Merklova, oba zagovarjata okrepitev zunanjih mej EU. Kot sta ocenila, bi morali tam sodelovati z drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z begunci, ena od možnih rešitev pa je tudi, da bi že tam začeli postopek za pridobitev azila. Podobno je dejal Conte, ko je predlagal, da bi lahko migranti izpolnili prošnjo za azil že v domovini ali eni od držav, ki jo prečkajo na poti v Evropo. Sogovornika sta se strinjala tudi glede okrepitve boja proti trgovini z ljudmi.

Salvini: Trgovina z ljudmi se mora nehati
Pred tem je italijanski notranji minister Matteo Salvini poudaril, da bi lahko tudi številne druge države, med drugim Francija, Portugalska in Španija, posredovale pri reševanju migrantov iz Sredozemskega morja. Napovedal je, da bodo ladje italijanske mornarice in obalne straže plule bližje italijanski obali. "Ne moremo vsega storiti sami. Trgovina z ljudmi čez Sredozemsko morje se mora nehati," je poudaril Salvini. "Kot minister bom storil vse, da bo Afrika postala celina, ki bo svojim prebivalcem zagotovila prihodnost," je dejal. Poleg tega je povedal, da bodo "ustavljali ladje tujih nevladnih organizacij, ki Italijo obravnavajo kot ogromno begunsko taborišče".

Trump na Twitterju: Nemci se obračajo proti svoji vladi
Migracije v Evropo in Nemčijo je na Twitterju "komentiral" tudi ameriški predsednik Donald Trump, in to v času, ko se mora sam spopadati s kritikami na račun ločevanja otrok migrantov od staršev. Trump je zapisal, da so se Nemci zaradi migracij začeli obračati proti svojemu vodstvu. V tvitu je kritiziral migracijsko politiko Evrope, ki je po njegovih besedah dopustila, da so migranti "nasilno spremenili" evropsko kulturo. "Nemci se obračajo proti svojemu vodstvu, ko migracije pretresajo že tako šibko berlinsko koalicijo. Stopnja kriminala v Nemčiji je v porastu. Velika napaka po celi Evropi, da dovolijo vstop milijonom ljudi, ki so močno in nasilno spremenili njihovo kulturo," je tvitnil ameriški predsednik. Dodal je, da si ne želi, da bi se v ZDA zgodilo kaj podobnega z migracijami, kot se je v Evropi.

Merklova ima 14 dni za rešitev migrantskega vprašanja
Seehofer in Merklova zaenkrat zgladila spor glede migracij