Gantz se v nasprotju z Netanjahujem izogiba primerjavam s holokavstom pri govornjenju o iranskem jedrskem programu, piše Haaretz. Foto: EPA
Gantz se v nasprotju z Netanjahujem izogiba primerjavam s holokavstom pri govornjenju o iranskem jedrskem programu, piše Haaretz. Foto: EPA
Ali Hamenej
V Iranu ima zadnjo besedo pri vseh odločitvah ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA

"Iran se korak za korakom premika proti točki, ko se bo lahko odločil, ali si želi imeti jedrsko bombo. Za zdaj se še ni odločil za ta zadnji korak," je v pogovoru za izraelski časopis Haaretz dejal generalpolkovnik Benny Gantz, ki poveljuje izraelskim oboroženim silam.

Meni, da bi vrhovni iranski verski voditelj, ajatola Al Hamenej, storil veliko napako, če se bi odločil za zadnji korak, a zdaj kaže, da ne bo tako.

Stališča Gantza so v nasprotju s tistimi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki vseskozi opozarja, da so iranski voditelji odločeni razviti jedrsko orožje tudi za ceno uničujočega povračilnega napada.

V torkovem pogovoru za CNN je dejal, da sam ne bi "jamčil za varnost sveta z razumnim iranskim obnašanjem", saj skrajni islamski režim postavlja ideologijo pred preživetjem.

"Menim, da iransko vodstvo sestavljajo zelo razumni ljudje. Vendar se strinjam, da je taka možnost v rokah islamskih skrajnežev, ki v nekaterih trenutkih delajo zelo različne kalkulacije, zelo nevarna stvar," pa meni Gantz.

Izrael je edina država na Bližnjem vzhodu z jedrskim orožjem, čeprav tega ni nikoli uradno potrdil. Iran zatrjuje, da je njegov jedrski program miroljubne narave, a mu na Zahodu ne verjamejo in so prepričani, da je to le krinka za razvoj jedrskega orožja. Judovska država v Iranu zato trenutno vidi največjo grožnjo svojemu obstoju.

Sankcije niso zaustavile jedrskega programa
Tako Izrael kot ZDA niso izključili možnosti vojaškega napada na iranske jedrske objekte, če gospodarske sankcije ne bi prinesle uspeha. Gantz je ob tem dejal, da te sankcije že prinašajo rezultate, tako na diplomatskem kot na gospodarskem področju.

Tudi tukaj si šef izraelske vlade in vojske nista enotna, saj je Netanjahu dejal, da so sankcije sicer načele iransko gospodarstvo, vendar pa še zmeraj niso ustavile spornega iranskega jedrskega programa.

Aprila je Iran prvič po več kot letu dni znova sedel za pogajalsko mizo s šestimi velesilami, pri čemer so bile vse strani zadovoljne s pogovori v Carigradu, a so hkrati opozarjale, da je to šele začetek in ne gre še za nobene konkretne dogovore. Naslednji krog pogajanj med iranskimi in zahodnimi diplomati bo potekal 23. maja v Bagdadu.