Vodjo zagrebških kriminalistov so suspendirali takoj po samem ropu. Foto: EPA
Vodjo zagrebških kriminalistov so suspendirali takoj po samem ropu. Foto: EPA
false
Zlato in denar je hrvaška policija zasegla med preiskavo perujskega mamilarskega kartela. Foto: EPA

dva kilograma zlata in 280.000 evrov.

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je sporočil le to, da je policija končala kriminalistično preiskavo, ni pa želel komentirati navedb, ali je glavni osumljenec res sam vodja zagrebških kriminalistov Željko Dolački, ki je bil po ropu suspendiran. Prav tako ni želel potrditi, ali so našli odtujeno zlato in denar.

Hišna preiskava
Predtem je policija sporočila, da so prijeli 47-letnega uslužbenca zagrebške policije, ki ga sumijo, da je odtujil in zadržal dva kilograma zlata in 280.000 evrov ter da je lažno predstavil poskus ropa. Tudi policija ni sporočila imena osumljenca, so pa hrvaški mediji poročali, da gre za vodjo zagrebških kriminalistov Dolačkega.

Kot je poročal portal Jutarnji, je policija danes zjutraj izvedla preiskavo v njegovi družinski hiši. Policija namreč sumi, da akcije ni bilo mogoče izvesti brez notranjih informacij, saj je bil rop izveden v točno določeni sobi, v točno določenem sefu. Dolački bo tako moral na zaslišanju med drugim pojasniti tudi to, zakaj je imel v sefu v svoji pisarni shranjene tolikšne dragocenosti.

Denar perujskega mamilarskega kartela
Te je policija zasegla med kriminalistično preiskavo, ki naj bi bila povezana s perujskim mamilarskim kartelom. Ta naj bi prek Italije in Hrvaške "opral" najmanj 631 milijonov kun (83 milijonov evrov) od prodaje mamil.

Hrvaška je nekaj dni po ropu na policiji prijela 15 hrvaških državljanov, ki naj bi bili povezani s perujskim kartelom. Proti Dolačkemu pa so po ropu sprožili disciplinski postopek. Zaradi ropa na sedežu policije v Zagrebu je odstopil tudi direktor hrvaške policije Vlado Dominić in še trije visoki policijski uradniki.

Osumljenec ropa načelnik zagrebške kriminalistične policije
Osumljenec ropa načelnik zagrebške kriminalistične policije