Na sojenju ni bilo dovoljeno snemanje. Foto: EPA
Na sojenju ni bilo dovoljeno snemanje. Foto: EPA
Pred taboriščem v Guantanamu
V Guantanamu je strogo varovanje. Foto: EPA

Med petimi obtoženimi je tudi Kaled Šejk Mohamed, domnevni organizator omenjenih napadov, ki je ob začetku sojenja dejal, da bo najbolj vesel, če bo obsojen na smrtno kazen. "Da, prav to si želim, postati mučenik," je odgovoril na opozorilo predsedujočega sodnika, polkovnika Ralpha Kohlmanna, da mu grozi najhujša kazen.

Mohamed je zavrnil odvetnika, ki mu ga je določilo sodišče, in zahteval, da se v sodnem procesu brani sam. Zavrnil je, da bi ga zastopal ameriški državljan, saj se ameriška vojska še vedno bojuje proti muslimanom v Iraku in Afganistanu.

Še štirje obtoženci
Na Kohlmannova vprašanja je tako v presledkih odgovarjal v angleškem jeziku, vmes pa je stoje molil v arabščini. Poleg Mohamedu sodijo še Ramziju Binalšibu, ki naj bi bil posrednik med vodstvom mednarodne teroristične organizacije Al Kaida in ugrabitelji.

Obtožen je tudi Mohamedov nečak in tesen sodelavec Ali Abd al Aziz Ali, ki je bolj znan kot Amar al Baluči. Zaradi priprave napadov pa sta obtožena tudi al Balučijev pomočnik Mustafa Ahmed El Havsavi in Valid bin Ataš, ki je sodeloval pri izbiranju in urjenju napadalcev 11. septembra.

Ugrabili štiri letala in jih strmoglavili
Pripadniki teroristične mreže Al Kaida so 11. septembra 2001 ugrabili štiri potniška letala, dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, zadnje pa se je po domnevnem uporu potnikov zrušilo na travnik v Pensilvaniji.

Umrlo je skoraj 3.000 ljudi, ZDA pa so začele vojno proti terorizmu, ki ji ni videti konca. Sojenje peterici je prvo za vodilne organizatorje napadov 11. septembra in prvi preizkus
posebnih vojaških sodišč oziroma komisij, ki so bile ustanovljene samo zato, da sodijo najnevarnejšim teroristom.

M. R.