Silvio Berlusconi je v govoru pred svojim domovanjem v središču Rima ponovil, da se ne poslavlja od politike in bo še naprej vodil stranko Naprej Italija. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi je v govoru pred svojim domovanjem v središču Rima ponovil, da se ne poslavlja od politike in bo še naprej vodil stranko Naprej Italija. Foto: Reuters
Končni izidi glasovanja o izključitvi Silvia Berlusconija.
193 senatorjev je bilo proti, da bi Silviu Berlusconiju potrdili senatorski sedež pridobljen na aprilskih volitvah. Foto: Reuters

Ostali bomo na bojnem polju. Ne smemo obupati, če voditelj desne sredine ni več senator.

Berlusconijev poziv podpornikom stranke Naprej Italija na shodu v središču Rima.
Shod podpore pred rimskim domovanjem Silvia Berlusconija.
Lahko zvitemu "Vitezu" uspe še ena čudežna vrnitev na veliki oder italijanske politike? Foto: EPA
Berlusconi pregnan iz senata

Glasovanje je senat končal ob 17.44, ko so se uresničile napovedi, da imajo Berlusconijevi nasprotniki več kot dovolj glasov za izgon "Viteza" iz senata, kjer je najpomembnejši sodobni italijanski politik sedel kar dve desetletji. Z izključitvijo iz senata je 77-letni milijarder in vodja desničarske stranke Naprej Italija izgubil tudi poslansko imuniteto.

"Grenak dan žalovanja za demokracijo"
"Sklepi imunitetnega odbora so bili potrjeni, s čimer je bila razveljavljena izvolitev senatorja Silvia Berlusconija,"
je dejal predsednik senata Pietro Grasso. Tehnično senatorji niso glasovali o izključitvi Berlusconija, temveč niso potrdili aprilsko izvolitev za senatorja.

V nagovoru svojim privržencem v središču Rima pred svojim domovanjem je Berlusconi dan razglasil za "grenak dan žalovanja za demokracijo", ob tem pa je napovedal, da bo ostal v politiki.

Berlusconija primerjali celo z Mandelo
Berlusconijeva stranka Naprej Italija je po začetku seje vložila prošnjo za tajno glasovanje, ki pa jo je Grasso zavrnil. Razprava v parlamentu je bila zelo razgreta, eden od Berlusconiju zvestih senatorjev pa je svojega političnega voditelja celo primerjal z južnoafriško ikono boja proti apartheidu Nelsonom Mandelo.

Rezultat glasovanja je bil sicer pričakovan, saj sta vladajoča levosredinska Demokratska stranka premiera Enrica Lette in opozicijska poslanska skupina Pet zvezd že dalj časa vztrajali, da Berlusconi ne sme obdržati sedeža v senatu,

Naprej Italija že umaknila podporo vladi
Podlaga za glasovanje je lani sprejet protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred njegovo uveljavitvijo, zato so napovedali umik podpore koaliciji.

Berlusconi je bil 1. avgusta pravnomočno obsojen na štiri leta zaporne kazni, zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Po potrditvi kazni je Berlusconi sicer zaprosil, da bi kazen odslužil z družbenokoristnim delom, hkrati pa je dosegel, da se je kazen zmanjšala na eno leto, kar mora zdaj odslužiti s hišnim priporom ali pa delom.

Berlusconijeva stranka Naprej Italija je v torek formalno že odrekla podporo vladajoči koaliciji, sicer z utemeljitvijo, da nasprotuje predlogu vlade za proračun za prihodnje leto.

Berlusconi: "To je državni udar"
Njen umik sicer ni dovolj za padec vlade, ki je nastala aprila, saj še naprej uživa podporo dela poslancev nekdanjega Berlusconijevega Ljudstva svobode. Vlada tako lahko nadaljuje delo, čeprav ima zdaj v senatu veliko tesnejšo večino okoli desetih senatorjev, ki pa je še vedno zadostna za izključitev Berlusconija iz senata.

Glasovanje v senatu pomeni zadnjo etapo več mesecev trajajočega postopnega padca Berlusconija. Najpomembnejši politik zadnjih desetletij v Italiji grozečo izključitev iz senata označuje za "državni udar" in trdi, da ga skušajo nasprotniki politično onesposobiti. Če bo izključen, bo po 20 letih prvič ostal brez sedeža v senatu in s tem tudi brez poslanske imunitete.

Letta: Preoblikovanje vlade ni potrebno
Zdajšnji italijanski premier Enrico Letta se ne obremenjuje z izstopom stranke nekdanjega premierja Silvia Berlusconija iz koalicije, saj ima vlada dovolj podpore, da nadaljuje delo. Kot je dejal Letta, vlada po oblikovanju nove stranke Nova desna sredina pod vodstvom notranjega ministra Angelina Alfana ni več odvisna od glasov podpore stranke Naprej Italija. Letta je tudi napovedal, da bo njegova vlada na položaju ostala najmanj do leta 2015.

Glavni trije predsedniki zunaj parlamenta
Z začetkom decembra bodo tako tri največje italijanske stranke vodili možje, ki sploh ne sedijo v parlamentu, kar je precejšnji precedens za politiko pri zahodnih sosedih. Silvio Berlusconi kot vodja stranke Naprej Italije, komedijant Beppe Grillo kot oče Gibanja 5 zvezd, obenem pa se na strankarskih volitvah vladajoče Demokratske stranke zmaga nasmiha Matteu Renziju.

Ostali bomo na bojnem polju. Ne smemo obupati, če voditelj desne sredine ni več senator.

Berlusconijev poziv podpornikom stranke Naprej Italija na shodu v središču Rima.
Berlusconi pregnan iz senata