Šešelj je imel zadnje mesece zdravstvene težave, zato so mu na začetku leta vgradili srčni spodbujevalnik. Šešelj in njegova Srbska radikalna stranka sta haaškemu sodišču večkrat očitala, da z neustreznim zdravljenjem v priporu ogroža njegovo življenje. Foto: EPA
Šešelj je imel zadnje mesece zdravstvene težave, zato so mu na začetku leta vgradili srčni spodbujevalnik. Šešelj in njegova Srbska radikalna stranka sta haaškemu sodišču večkrat očitala, da z neustreznim zdravljenjem v priporu ogroža njegovo življenje. Foto: EPA

Šešelj, ki se brani sam in je sklepni govor začel že pretekli teden, je ponovil, da je haaško sodišče od nekdaj kompromitirano in nezakonito ter da izvaja "umazano nalogo" zahodnih obveščevalnih služb. Po njegovem mnenju je sojenje politična gonja proti njemu, podlage za obsodbo pa ni. "Nič mi ne morete, ker sem moralno in intelektualno močnejši. Proti meni ni zdravila. Lahko me samo ubijete, potem pa se bo tudi moj grob boril proti vam," je Šešelj sporočil haaškemu sodišču.

Za izročitev okrivil Đinđića
Šešelj, ki mu v Haagu sodijo od novembra 2007, je v haaških zaporih od svoje predaje sodišču leta 2003. V sklepni izjavi je odkril, da se ni prostovoljno predal, ampak da je takrat v Haag prispel, da bi uresničil skupen projekt z nizozemsko kraljico. Tega mu ni uspelo storiti, ker so ga na letališču namesto častne garde in himne, ki ju je pričakoval, dočakali policisti. Ponovil je trditev tedanje glavne haaške tožilke Carle del Ponte, da je voditelj Demokratske stranke in tedanji srbski premier Zoran Đinđić osebno zahteval, da ga obtožijo pred haaškim sodiščem, za svoj odhod v Haag pa je obtožil še nekatere politike, med njimi Gorana Svilanovića, Nebojšo Čovića in Miroljuba Labusa, poroča srbski Blic.

"Sodišče je kompromitirano"
Šešelj je citiral več depeš, ki jih je razkril WikiLeaks ter se nanašajo nanj in njegovo stranko. Iz njih je razvidno, tako trdi Šešelj, kakšno moč imajo zahodne obveščevalne službe na haaško sodišče. "Že tedaj je to sodišče končalo. To sodišče je kompromitirano in je svoje končalo, le da vas o tem še niso obvestili," je dejal sodnikom.

Potem ko je Šešelj podal sklepno izjavo, je predsedujoči sodnemu senatu Jean Claude Antonetti sporočil, da bodo sodniki za zaprtimi vrati preučili dokaze in določili izrek sodbe.

Tožilstvo je v sklepni izjavi sodišče pozvalo, naj odloči, da je Šešelj kriv po vseh točkah obtožnice, ter ga obsodi na 28 let zapora zaradi njegove vloge v etničnem čiščenju nesrbskega prebivalstva v BiH-u, na Hrvaškem in v Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Devet točk obtožnice
Obtožnica ga v devetih točkah bremeni "sovražnega govora in propagande sovraštva", načrtovanja, ukazovanja ter spodbujanja pri načrtovanju ali izvrševanju pregona Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih civilistov. To je delal v okviru združenega zločinskega dejanja pod vodstvom nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, čigar cilj je bila vzpostavitev velike Srbije. Obtožen je tudi, da je v okviru tega cilja novačil na tisoče prostovoljcev ter jih pošiljal na bojišča v BiH-u in na Hrvaško, kjer so izvajali zločine.