Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja leta 2014. Foto: Reuters
Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja leta 2014. Foto: Reuters
Vojislav Šešelj
Šešlja so ob vrnitvi v domovino pričakali privrženci radikalcev. Foto: Reuters

Vodja Srbske radikalne stranke (SRS) se je v sredo vrnil v domovino, potem ko je skoraj 12 let preživel v priporu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom. Haaško sodišče se je za začasno izpustitev na prostost odločilo zaradi hude bolezni, saj ima raka.

Kot je napovedal ob prihodu v Beograd, je danes priredil novinarsko konferenco na sedežu svoje stranke v Zemunu, kjer je dejal, da se sam prostovoljno ne bo vrnil v Haag. Če bo treba, ga bosta morala izročiti predsednik Tomislav Nikolić in premier Aleksandar Vučić, ki ju je označil za narodna izdajalca.

"To bi bil paradoks, da me izročijo tisti, ki so bili moji najbližji sodelavci in sostorilci v vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti. Ali mislite, da bi izpustil takšno priložnost," je dejal Šešelj, ki je skupaj z Nikolićem in Vučićem deloval v njegovi radikalni stranki, dokler se nista oddaljila od njega in leta 2008 oblikovala Srbsko napredno stranko, ki je danes vladajoča stranka v Srbiji.

"Vučić in Nikolić vodita Srbijo v propad"
Šešelj je napovedal, da se bo zdaj posvetil okrepitvi dejavnosti svoje stranke z "mobilizacijo članstva in drugih domoljubov" za strmoglavljenje z oblasti "izdajalskega režima Vučića in Nikolića, ki vodita Srbijo v propad" ter proti poskusom za članstvo Srbije v Natu in Evropski uniji. Že v sredinem pogovoru za Blic je oba obtožil, da sta izdala ideje radikalcev, srbske nacionalne interese in Kosovo, poleg tega pa sta se prodala Zahodu.

Na novinarski konferenci je dejal, da ostaja Velika Srbija glavni smisel delovanja radikalne stranke, brez katerega radikalci nimajo česa delati na političnem prizorišču, na kar sta po njegovih besedah pred leti prisegala tudi Nikolić in Vučić. Kot je dejal, so razmere v Srbiji najhujše v zadnjih 25 letih.

Na vprašanje o Zoranu Đinđiću je dejal, da je nekdanji premier zanj le še preteklost, atentata nanj in njegove smrti pa se je takrat veselil in bil ponosen, ker se je tako srbski narod osvobodil mafijcev in izdajalcev, česar mu tudi danes ni žal.

Glede svojega zdravja je dejal, da ima dve metastazi na jetrih, ki mu jih lahko operirajo. Zatrdil je, da se bo "spotoma zdravil", saj "mora urediti stranko in iti v politični boj". Po njegovih besedah ga bo zdravil zdravnik Milovan Bojić, nekdanji tesni sodelavec vdove Slobodana Miloševića Mire Marković.

Premier Vučić je pozneje na vprašanje novinarjev o Šešljevih obtožbah na račun oblasti dejal le, da želi vodji radikalcev veliko zdravja.