Južna Koreja je po eksploziji mine, ki je pohabila dva vojaka, po 11 letih spet prižgala propagandne zvočnike, usmerjene proti severu. Po dogovoru in domnevnem opravičilu Severne Koreje bodo zdaj znova utihnili. Foto: EPA
Južna Koreja je po eksploziji mine, ki je pohabila dva vojaka, po 11 letih spet prižgala propagandne zvočnike, usmerjene proti severu. Po dogovoru in domnevnem opravičilu Severne Koreje bodo zdaj znova utihnili. Foto: EPA
Severna in Južna Koreja - Panmundžom
Dogovor sta sklenila enakovredna para pogajalcev: politkomisar severnokorejske vojske in glavni južnokorejski svetovalec za nacionalno varnost in ministra za medkorejske odnose oz. vnovično združitev Korej. Foto: EPA
Park Geun Hje, predsednica Južne Koreje
Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje ima dolgo osebno krvavo zgodovino s Severno Korejo. Njen oče general Park Čung Hi je skoraj dve desetletji vladal jugu kot vojaški diktator. Leta 1974 je Kim Il Sung ukazal atentat nanj, a v njem je bila ubita Parkova žena, tedaj 22-letna Geun Hje pa je nato prevzela dolžnosti prve dame. General Park je bil ubit leta 1979 v poskusu vojaškega udara. Foto: Reuters

Južnokorejska državna agencija Jonhap je ob 0.55 po južnokorejskem času sporočila udarno novico, da se je pogajalcem sredi demilitariziranega območja uspelo dogovoriti za povrnitev miru na najbolj oboroženi meji na svetu. Vse od ognjenih incidentov pretekli četrtek sta bili obe vojski v visoki pripravljenosti. Po dogovoru bodo v torek opoldne utihnili propagandni zvočniki s sovražno vsebino na obeh straneh DMZ-ja, zlasti v Južni Koreji, Severna Koreja pa bo preklicala "kvazivojno" stanje.

Izpolnjena predsedničina pogoja?
Po poročanju Jonhapa naj bi se Pjongjang celo uradno opravičil Seulu za podstavljeno mino, ki je pred dnevi pohabila dva južnokorejska vojaka in sprožila vse nevarnejši vrtiljak incidentov. Severna Koreja naj bi se hkrati zavezala izogibanju podobnih incidentov, kar je bila zahteva in predpogoj predsednice Park Geun Hje za izklop spornih zvočnikov, ki so se z juga oglasili po dolgih 11 letih nedelovanja. A verjetno tovrstne izpolnitve južnih zahtev na severu ne bodo potrdili.

Prvi korak k otoplitvi: srečanje ločenih družin
Državi sta se zavezali, da bosta že v septembru organizirali novo srečanje ločenih družin, ki jih delitev Korejskega polotoka razdvaja že vse od leta 1953. Sledilo bo novo srečanje pogajalske skupine, kar naj bi vodilo k nadaljnjemu popuščanju napetosti, kakšnega srečanja najvišjih državnikov pa ni v načrtih.

Parkova neomajno zahtevala opravičilo
Samo nekaj ur predtem so v Seulu objavili zahteve Južne Koreje. Južna Koreja tako naj ne bi ustavila svoje propagande na korejski meji, razen če se bo Severna Koreja jasno opravičila za vrsto provokacij v zadnjem času, obljubila pa je, da ne bo novih incidentov.

Odločitev Seula je javnosti sporočila južnokorejska predsednica Park Geun Hje, ki je krivdo za najnovejšo krizo v odnosih med Korejama pripisala izključno Pjongjangu in njegovim provokacijam. "Potrebujemo jasno opravičilo in ukrepe, ki bi preprečili ponavljanje tovrstnih provokacij in napetih položajev," je v izjavi poudarila Parkova. "Drugače bo vlada ustrezno ukrepala in nadaljevala predvajanje zvočnikov."

Brez incidentov ob izteku roka
Severna in Južna Koreja se sicer od sobote pogajata o zmanjšanju napetosti, ki so v zadnjih dneh prerasle na rob oboroženega spopada. A pogovore so zasenčile trditve Seula, da želi Pjongjang spodkopati pogajalski proces z namestitvijo dodatnega topništva ob meji in uporabo več deset podmornic.

Pogajalci so se sešli na demilitariziranem območju v kraju Panmundžom, kjer sta obe strani leta 1953 tudi podpisali dogovor o prekinitvi spopadov za konec korejske vojne. Srečanje obeh strani je sledilo tako rekoč takoj po izteku severnokorejskega ultimata Južni Koreji, ki sreči pa je minilo brez novih incidentov.

Psihološka vojna zvočnikov, ki načenjajo živce
Največje napetosti v odnosih med Korejama v zadnjih letih so nastale, ko je Južna Koreja obtožila Severno Korejo, da je podtaknila mino na demilitariziranem območju, ki je pohabila dva južnokorejska vojaka. V odgovor so na jugu po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji, ki sicer prav tako redno predvaja svojo propagando, usmerjeno proti kapitalističnemu jugu.

Nato je Severna Koreja v četrtek proti zvočnikom izstrelila raketo, Južna Koreja pa je v odziv izstrelila več deset topniških izstrelkov. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je nato Južni Koreji zagrozil s spopadom, če v 48 urah ne ustavi "orodja za psihološko vojno".