Kim Jong Un napoveduje nadaljnji razvoj jedrskega programa. Foto: Reuters
Kim Jong Un napoveduje nadaljnji razvoj jedrskega programa. Foto: Reuters
Južna Koreja je v pripravljenosti. Foto: EPA
Turisti zrejo z južnokorejskega ozemlja čez mejo proti severu. Foto: EPA

Kot je na srečanju z visokimi predstavniki vojske in obrambnim ministrom Kim Kvan Džinom v Seulu zatrdila nova konservativna južnokorejska predsednica, jemlje vrsto nedavnih groženj severne sosede "zelo resno".

"Če bo (Severna Koreja) kakor koli izzvala Južno Korejo in njen narod, se moramo odzvati odločno in nemudoma, brez vsakih političnih pomislekov," je bila jasna predsednica. Varovati svoje ljudi je eksistencialna pravica vojske, je poudarila.

Medtem so ZDA sporočile, da so v okviru skupnih vojaških vaj, ki bodo trajale še vse do konca meseca, v Južno Korejo poslale lovski letali F-22 raptor. Lovca sta na Korejski polotok priletela iz ameriškega oporišča na Japonskem.

Očitno gre za nadaljnje razkazovanje ameriške vojaške moči in pripravljenosti Washingtona, da brani svojo zaveznico Južno Korejo. Kot spominjajo, so ZDA pred kratkim že razburile Pjongjang, ko so v okviru omenjenih vojaških vaj uporabile za radarje nevidne bombnike B-2 in B-52.

Jedrsko orožje - korejski zaklad
Severna Koreja je v soboto sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad.

V nedeljo so visoki predstavniki severnokorejske komunistične partije ponovili, da jedrsko orožje, njihov "zaklad", ni predmet pogajanj in se mu ne bi odpovedali za "milijarde dolarjev". Tako so po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA poudarili člani centralnega komiteja vladajoče Delavske stranke.

Parlament zaseda
Skladno z ukazom voditelja Kim Džong Una bodo posedovanje jedrskega orožja "zapisali v zakonodajo", saj to predstavlja "življenje naroda in ga ni mogoče opustiti, dokler na Zemlji obstajajo imperialisti in jedrske grožnje", je še sklenil centralni komite. Napovedal je tudi nadaljnji razvoj jedrskih zmogljivosti.

Danes se sicer v Pjongjangu sestaja tamkajšnji parlament. Zasedanja vrhovne ljudske skupščine načeloma niso deležna posebne pozornosti, saj ta praviloma le potrjuje pred tem sprejete odločitve partijskih voditeljev, ki se po navadi nanašajo na gospodarske zadeve. Glede na razmere na Korejskem polotoku bo tokrat verjetno drugače.