Kljub grožnjam Pjongjanga turisti ostajajo v Južni Koreji, še več, hoteli v Seulu in v drugih mestih so menda polni. Foto: EPA
Kljub grožnjam Pjongjanga turisti ostajajo v Južni Koreji, še več, hoteli v Seulu in v drugih mestih so menda polni. Foto: EPA
Severna Koreja
Bi lahko Pjongjang izstrelil raketo v ponedeljek in s tem počastil spomin na Kim Il Sunga? Foto: EPA

Po navedbah poznavalcev lahko Severna Koreja poleg ene ali dveh raket srednjega dosega izstreli tudi rakete scud z dosegom od 300 do 500 kilometrov in rakete nodong, katerih doseg je več kot 1.300 kilometrov.

Hkrati obstajajo dokazi, da so z gorivom napolnili najmanj eno raketo srednjega dosega musudan, ki naj bi imela doseg od 3.000 do 4.000 kilometrov. Tovrstne rakete še niso preizkusili.

Plavajoči radarski sistem
Neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je potrdil, da so ZDA na morju namestile radarski sistem SBX. Plavajoči radarski sistem, ki je nameščen na vrhu ploščadi, podobne naftni, so namestili na morju pred Pearl Harborjem na Havajih. Radarski sistem SBX, ki je visok 85 metrov in ga upravljajo civilni pogodbeniki, naj bi zaznal izstrelitve raket, ki imajo doseg najmanj 2.000 kilometrov.

ZDA so sicer v zadnjem času že okrepile svojo protiraketno obrambo v regiji, da bi na ta način pomagale svojima zaveznicama, Južni Koreji in Japonski, in zavarovale svojo vojaško bazo na otoku Guam.

15. april rojstni dan ustanovitelja države
Severnokorejska izstrelitev balistične rakete bi pomenila nadaljnjo poglobitev spora glede spornega severnokorejskega jedrskega in raketnega programa. Napetosti na Korejskem polotoku so se zelo povečale po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos.

Komunistični režim v Pjongjangu se sicer pripravlja na praznovanje rojstnega dne Kim Il Sunga, ustanovitelja države, ki bo 15. aprila.

Tajvan pa je postal prva država, ki je svojim državljanom odsvetoval potovanja v Južno Korejo. Pjongjang je namreč pred dnevi vse tujce, ki se zadržujejo v južni sosedi, pozval, naj zapustijo državo.